skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty do gotowania kotletów. Plastry chleba obieramy ze skórki, zostawiamy tylko miękisz. Obierz, umyj warzywa, dokładnie umyj filet z kurczaka.
Krok 2:

Namocz miękisz białego chleba w mleku.
Krok 3:

Warzywa i filet z kurczaka kroimy na duże kawałki.
Krok 4:

Filet z kurczaka przewijamy przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą. Marchewki dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajko, solimy i dobrze mieszamy gotowe mięso mielone. Pokonaj mięso mielone rękami przez 10 minut, aby stało się jednorodne.
Krok 5:

Wlej do miski zimnej wody. Zanurzymy w nim ręce podczas formowania kotletów. Nasmaruj naczynie do pieczenia (formę) olejem i włóż do niego kotlety uformowane mokrymi rękami. Lepiej zrobić je małe, aby gotowały się szybciej i łatwiej.
Krok 6:

Wlej trochę wody (0,25 szklanki) do formy z kotletami i włóż do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik. Pieczemy kotlety z kurczaka przez 20-25 minut.
Krok 7:

Tak wyglądają gotowe delikatne kotlety z kurczaka bez smażenia-pyszne i satysfakcjonujące danie mięsne dla dzieci. Kotlety można podawać dzieciom z duszonymi warzywami lub puree ziemniaczanym, a także gotowanymi zbożami (ryż, kasza gryczana, proso itp.) Rozłóż gotowe kotlety na talerzach. Udekoruj według własnych upodobań i podawaj dzieciom radość. Smacznego dla twoich okruchów!
do dekoracji kotletów użyłam dodatkowych 2 pomidorów, kędzierzawej pietruszki, do oka kraba-śmietany i jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g

