skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej jest wcześniej wyjąć kefir i jaja kurze z lodówki, potrzebujemy ich w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wbijamy jaja kurze do miski. Jeśli jaja kurze są duże, wystarczą dwie sztuki, w przeciwnym razie musisz zwiększyć ich liczbę do trzech dla tak wielu innych składników.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól i dobrze ubij trzepaczką, aby jajka się rozdzieliły, na powierzchni pojawiła się piana. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera.
Krok 4:
Dodaj kefir i olej roślinny do mieszanki jajecznej. Mieszać.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę połączoną z sodą. Mąkę należy przesiać i dodawać do ciasta w częściach, aby można było regulować gęstość ciasta. Ponieważ gęstość mąki różnych producentów jest inna, ilość mąki wymaganej do ciasta może się różnić. Zamiast proszku do pieczenia można dodać sodę do ciasta na kefirze, weszła ona w reakcję alkaliczną z kefirem, a ciasto będzie bujne.
Krok 6:
Musisz jednak uważać na sodę, jej nadmiar może nadać ciastu gorycz. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się bąbelki. Dobrze wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta olejem roślinnym. Natychmiast wlej ciasto do formy.
Krok 7:
Nie musisz zostawiać ciasta na stojąco,więc piekarnik należy wcześniej podgrzać podczas przygotowywania ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 25 minut.
Krok 8:
Kiedy się zarumieni, sprawdzamy jego gotowość drewnianą wykałaczką. Jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, ciasto jest upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i formy. Posyp cukrem pudrem na wierzchu lub posmaruj dżemem według uznania. Podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g