ciasto warstwowe na śmietanie z kakao i śmietaną

śmietana... soczysty, namoczony, miękki! Smak z dzieciństwa i proste! Wielowarstwowe ciasto na kwaśnej śmietanie z kakao i śmietaną z pewnością wypróbował każdy z nas. A oto przepis dla tych, którzy nie wiedzieli, a także zapomnieli.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 68 % 40 g
314 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść i ostudź masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do śmietany (odpowiednia jest śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, tutaj użyto 20%, im grubsze - tym smaczniejsze ciasto) cukier i masło i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto będzie wymagało płynnej mieszanki, suchej mieszanki i odmierzonego kakao. Odłóż część mąki o objętości równej objętości kakao do osobnego naczynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść gładkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest dość gęste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na pół, przesiej mąkę w jednej części, kakao w drugiej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj i ciasto jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz, bez zwłoki, musisz upiec ciasta. Ciasto z proszkiem do pieczenia nie powinno stać długo. Wytnij 3 saszetki, aby zrobić prześcieradła. Podziel na nie równomiernie białe ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń każdą torebkę za pomocą kota.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na pergaminie Odwróć kotka z ciastem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ciasto najpierw rękami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta. Zmierz średnicę przyszłego ciasta, monitoruj równomierność warstwy ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usuń folię z ciasta gotowego do pieczenia. Nie wyrzucaj go - przyda się do ciemnych ciast. Jeśli masz własny sposób pracy z takim testem, użyj go.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz ciasto w 170-180 stopniach przez około 8 minut. Powinien się upiec, ale nie wyschnie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przyciąć ciepłe ciasto na wymiar.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Stosuj resztki, nie jedz (jeśli to możliwe) i nie wyrzucaj (lepiej wtedy zjedz).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pozwól ciastu ostygnąć i dopiero wtedy zdejmij papier.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zrób to samo z ciastem czekoladowym. Złóż go w 3 kotki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Odwróć każdy na pergamin i rozwałkuj.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Upiecz ciasta. Są pieczone z czasem, podobnie jak białe, ich gotowość nie jest szczególnie widoczna, więc upiecz białe i zaznacz czas, aby je później wykryć i na ciasta kakaowe.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wytnij również te ciasta i uwolnij je z pergaminu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Osusz resztki ciast w piekarniku i posiekaj.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Jeśli nie masz gęstej, tłustej śmietany do śmietany, weź to, co jeść i rozrzuć na 4 warstwy gazy na kilka godzin. Otrzymasz gęstą śmietanę i serwatkę do naleśników.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przed złożeniem ciasta wysusz orzechy i posiekaj je i zetrzyj czekoladę.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Ubij śmietanę, stopniowo dodając proszek. Nie przerywaj, w przeciwnym razie będzie olej i serwatka (krem będzie maślany, a naleśniki na serwatce będą jeszcze większe).

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Taki krem się okazuje. Jest pyszny, nie próbuj, w przeciwnym razie zjedz go oddzielnie od ciasta.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Zaczynając od ciemnego, ułóż ciasta na talerzu do ciasta, posmaruj obfitą warstwą kremu i posyp orzechami.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Kontynuuj, aż ciasta się skończą.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Aby uzyskać gładką krawędź między orzechami a czekoladą, umieść pokrywkę lub miskę o odpowiednim rozmiarze na cieście (pokrywka ma uchwyt, Wygodny do usunięcia). Posyp wierzch wokół obwodu orzechami, a boki ciasta okruchami resztek ciasta.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Zdejmij pokrywkę i posyp górę czekoladą.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Pozostaw ciasto na 4 godziny na ciepło (w temperaturze pokojowej), a następnie ostudź i możesz wypić herbatę.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Podawaj swoje ciasta z radością.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    A nie jedz często, ale zapominając w tych momentach o kaloriach.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy