skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki ciasta.
Krok 2:
Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Rozpuść i ostudź masło.
Krok 4:
Dodaj do śmietany (odpowiednia jest śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, tutaj użyto 20%, im grubsze - tym smaczniejsze ciasto) cukier i masło i wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto będzie wymagało płynnej mieszanki, suchej mieszanki i odmierzonego kakao. Odłóż część mąki o objętości równej objętości kakao do osobnego naczynia.
Krok 6:
Przesiej mąkę do śmietany.
Krok 7:
Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 8:
Ciasto jest dość gęste.
Krok 9:
Podziel ciasto na pół, przesiej mąkę w jednej części, kakao w drugiej.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj i ciasto jest gotowe.
Krok 11:
Teraz, bez zwłoki, musisz upiec ciasta. Ciasto z proszkiem do pieczenia nie powinno stać długo. Wytnij 3 saszetki, aby zrobić prześcieradła. Podziel na nie równomiernie białe ciasto.
Krok 12:
Zwiń każdą torebkę za pomocą kota.
Krok 13:
Na pergaminie Odwróć kotka z ciastem.
Krok 14:
Rozłóż ciasto najpierw rękami.
Krok 15:
A następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta. Zmierz średnicę przyszłego ciasta, monitoruj równomierność warstwy ciasta.
Krok 16:
Usuń folię z ciasta gotowego do pieczenia. Nie wyrzucaj go - przyda się do ciemnych ciast. Jeśli masz własny sposób pracy z takim testem, użyj go.
Krok 17:
Piecz ciasto w 170-180 stopniach przez około 8 minut. Powinien się upiec, ale nie wyschnie.
Krok 18:
Przyciąć ciepłe ciasto na wymiar.
Krok 19:
Stosuj resztki, nie jedz (jeśli to możliwe) i nie wyrzucaj (lepiej wtedy zjedz).
Krok 20:
Pozwól ciastu ostygnąć i dopiero wtedy zdejmij papier.
Krok 21:
Zrób to samo z ciastem czekoladowym. Złóż go w 3 kotki.
Krok 22:
Odwróć każdy na pergamin i rozwałkuj.
Krok 23:
Upiecz ciasta. Są pieczone z czasem, podobnie jak białe, ich gotowość nie jest szczególnie widoczna, więc upiecz białe i zaznacz czas, aby je później wykryć i na ciasta kakaowe.
Krok 24:
Wytnij również te ciasta i uwolnij je z pergaminu.
Krok 25:
Osusz resztki ciast w piekarniku i posiekaj.
Krok 26:
Jeśli nie masz gęstej, tłustej śmietany do śmietany, weź to, co jeść i rozrzuć na 4 warstwy gazy na kilka godzin. Otrzymasz gęstą śmietanę i serwatkę do naleśników.
Krok 27:
Przed złożeniem ciasta wysusz orzechy i posiekaj je i zetrzyj czekoladę.
Krok 28:
Ubij śmietanę, stopniowo dodając proszek. Nie przerywaj, w przeciwnym razie będzie olej i serwatka (krem będzie maślany, a naleśniki na serwatce będą jeszcze większe).
Krok 29:
Taki krem się okazuje. Jest pyszny, nie próbuj, w przeciwnym razie zjedz go oddzielnie od ciasta.
Krok 30:
Zaczynając od ciemnego, ułóż ciasta na talerzu do ciasta, posmaruj obfitą warstwą kremu i posyp orzechami.
Krok 31:
Kontynuuj, aż ciasta się skończą.
Krok 32:
Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem.
Krok 33:
Aby uzyskać gładką krawędź między orzechami a czekoladą, umieść pokrywkę lub miskę o odpowiednim rozmiarze na cieście (pokrywka ma uchwyt, Wygodny do usunięcia). Posyp wierzch wokół obwodu orzechami, a boki ciasta okruchami resztek ciasta.
Krok 34:
Zdejmij pokrywkę i posyp górę czekoladą.
Krok 35:
Pozostaw ciasto na 4 godziny na ciepło (w temperaturze pokojowej), a następnie ostudź i możesz wypić herbatę.
Krok 36:
Podawaj swoje ciasta z radością.
Krok 37:
A nie jedz często, ale zapominając w tych momentach o kaloriach.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g