skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Proponuję zapoznać się z przepisem, w którym powiem Ci, jak upiec dynię w garnku z ziemniakami i mięsem. Będziemy potrzebować produktów wymienionych w składzie.
Krok 2:
Bierzemy mięso. Lubię wołowinę, ale można wziąć wieprzowinę lub cielęcinę. Mięso myjemy, oczyszczamy z folii i żył i kroimy w kostkę. Następnie bierzemy patelnię i podgrzewamy na niej olej roślinny. Rozłóż mięso, rozpal ogień i stale mieszając smaż mięso ze wszystkich stron, aż będzie ugotowane. Następnie włóż go do miski i pozostaw na chwilę.
Krok 3:
Zajmijmy się warzywami. Obierz ziemniaki, a następnie umyj je i pokrój na kawałki średniej wielkości.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój na takie same kawałki jak ziemniaki.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój niezbyt drobno. Ugotowane warzywa smażymy na tej samej patelni i na tym samym oleju, co smażone mięso. Następnie na razie przenosimy je do osobnego pojemnika.
Krok 6:
Następnie obierz i pokrój dynię w kostkę. Następnie smażyć na oleju do połowy ugotowanego.
Krok 7:
Układamy garnki. Połóż mięso na dnie, Posol je i pieprz do smaku. Kładziemy liść laurowy.
Krok 8:
Połóż dynię na mięsie drugą warstwą i posyp ją drobno posiekanymi ziołami.
Krok 9:
Trzecią warstwą na dyni układamy pozostałe warzywa, dodajemy wszystko na wierzch.
Krok 10:
Wlej ciepłą wodę do doniczek - powinna całkowicie przykryć warzywa. Na wierzch kładziemy jeszcze kilka ząbków czosnku. Pokrywamy garnki pokrywkami i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Krok 11:
Przed wyłączeniem piekarnika próbujemy przygotować naczynie, jeśli wszystko jest w porządku, wyjmujemy garnki z piekarnika i pozwalamy im parzyć przez chwilę pod zamkniętymi pokrywkami. Podawaj danie w ciepłej formie. Miłego apetytu dla Ciebie i Twojej rodziny!
tak ugotowana Dynia nadaje mięsu przyjemny aromat i słodki smak, co jest niezwykłe i jednocześnie bardzo smaczne. Jeśli Twoje garnki są w stagnacji, nadszedł czas, aby dać im pracę i przygotować z nimi pełne drugie danie na lunch lub kolację!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g