maślane Amerykańskie bułeczki czekoladowe Sinabon

pyszne amerykańskie wypieki przypadną do gustu miłośnikom muffinek i czekolady. Przepis nie jest skomplikowany, ale czasochłonny i warto go trzymać tak mocno, jak to możliwe, w przeciwnym razie otrzymasz zwykłe bułeczki. Amerykanie używają mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu, to bardzo ważne! Od klasycznego Synabonu cynamonowego Synabon czekoladowy różni się tym, że do jego przygotowania używa się nadzienia czekoladowego i polewy czekoladowej, która jest zwieńczona kremem maślanym. Ten przysmak dla prawdziwych smakoszy i koneserów czekolady ma podwójny lukier: kremowy z serem i czekoladowy. Ciasto i śmietana są przygotowywane tak samo, jak w klasycznym Cinabon z cynamonem. Podczas pieczenia Synabonchiki aromat w całym mieszkaniu jest niewyobrażalny... Te bułki są niezwykle smaczne, pachnące i apetyczne, bardzo trudno jest oderwać się od nich, chociaż szybko powodują uczucie sytości, ponieważ jest w nich dużo kalorii: ciasto drożdżowe, krem kremowy, czekolada na wierzchu. Ach, Żegnaj figura! Mój najstarszy syn, Wielki wybredny w jedzeniu, bardzo lubi bułki, ale nie wszystkie i nie wszystkie nadzienia. Jednak ten wspaniały wypiek zjadł za oba policzki i powiedział, że jest pyszny i będzie musiał upiec więcej. Spróbuj I ty. Jestem pewien, że Sinabon też ci się spodoba!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 69 % 47 g
334 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania ciasta. Mąkę należy najpierw dwukrotnie przesiać, jajka i olej wyjąć z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie ciasta.W filiżance wymieszaj ciepłe mleko z łyżką cukru i dodaj drożdże. Czekamy 10-15 minut, aż ciasto wzrośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) z pozostałym cukrem w dużej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj miękkie masło i sól, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto jest odpowiednie (zwiększy swoją objętość), wlej je do mieszanki jajeczno-olejowej, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę. Mąka może odejść mniej lub więcej, dlatego należy ją stopniowo wlewać, aby ciasto nie było zbyt strome.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniataj ciasto, dokładnie. Najważniejsze, że nie przykleja się do rąk. Następnie zwinąć ciasto w bryłę i przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą. Aby uniknąć przeciągów, zamknij okna, drzwi. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć około dwukrotnie. Jeśli chcesz uzyskać bardziej bujne bułeczki, odczekaj 2 godziny, w tym czasie będziesz musiał ugniatać ciasto 2-3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto rośnie, zajmijmy się nadzieniem czekoladowym. Masło należy najpierw wyjąć z lodówki, aby je zmiękczyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce wymieszaj kakao z cukrem, dodaj miękkie masło do powstałej mieszanki i zmiel.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy czas się skończy, a ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Stół (lub jak moja mata silikonowa) posyp trochę mąką i zagniataj na nim ciasto. Jeśli mocno przylega do dłoni, dodaj niewielką ilość mąki. Zagniataj ciasto przez około 1-2 minuty. Gdy tylko przestanie się kleić, zwiń go w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez kolejne 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz bierzemy wałek do ciasta i zwijamy ciasto w cienką warstwę o grubości około 5 milimetrów i wymiarach 30 x 40 centymetrów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Równomiernie rozprowadzamy nadzienie z masła, cukru i kakao. Pamiętaj, aby pozostawić trzy centymetry od krawędzi wolne od nadzienia, aby zwinięta rolka dobrze przykleiła się do zamka. Mocno zwiń ciasto w rolkę, aby się nie rozpadło. Im mocniej to zrobisz, tym bardziej twoje bułeczki będą wyglądać jak oryginał i nie rozpadną się podczas pieczenia. Ale jednocześnie nie należy zapominać, że dla prawidłowego synabonu zwojów powinno być nie więcej niż pięć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pociąć powstałą bułkę na 12 części o grubości 2,5 cm nóż musi być bardzo ostry, aby nie deformować bułek, w przeciwnym razie mogą się kruszyć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz obficie nasmaruj naczynie do pieczenia, najlepiej z wysokimi bokami, lub przykryj je pergaminem. Ciasta układamy w odległości 3-4 cm, aby miały wystarczająco dużo miejsca, gdy zaczną rosnąć. Jeśli odległość jest większa, bułki nie będą wyglądać jak amerykańskie arcydzieło. Przykryj formę ręcznikiem, odczekaj 15 minut. lub więcej (odbywa się to dla blasku, lekkości przyszłych produktów). Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas pieczenia bułek robimy krem śmietankowy z produktów wskazanych na zdjęciu: mieszamy ser śmietankowy z miękkim masłem do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy cukier puder i wanilinę i dokładnie mieszamy. Jeśli Twoja kuchnia jest chłodna, krem może być bardzo gęsty, co utrudnia równomierne rozprowadzenie na bułkach. Dlatego umieść go na 5 minut obok piekarnika (ciepło nie pozwoli mu się zestalić).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz bułki przez 18 do 25 minut, biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika. Gotowość do pieczenia można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca (zapałki, wykałaczki). Gdy tylko nadzienie się zagotuje, a bułki się zrumienią, czekamy kilka minut i wyjmujemy je z piekarnika - najważniejsze jest, aby nie wysuszyć. Bez wyjmowania bułek z formy nakładamy na nie lukier pędzlem po 5 minutach, aby lukier się nie rozprzestrzenił, a wypieki wyglądały wyśmienicie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Produkty do robienia polewy czekoladowej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podczas gdy Sinabonchiki wchłaniają krem, zajmijmy się przygotowaniem polewy czekoladowej. W rondelku wymieszaj cukier i kakao.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zmiel powstałą mieszaninę miękkim masłem i dodaj mleko. Gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu, aż zgęstnieje.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gdy krem zostanie wchłonięty przez bułeczki, a lukier czekoladowy będzie gotowy, polej nim Synabony. To wszystko! Pachnący przysmak jest gotowy. Smacznego!

należy zauważyć, że idealnie zbliżony do oryginalnego przepisu jest przepis na lukier czekoladowy, który opisałem powyżej. Ale są jeszcze 2 opcje polewy czekoladowej, z których możesz skorzystać na wypadek, gdybyś miał inne produkty.
Opcja # 1
składniki: tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g, mleko - 50 ml (3 łyżki)
proces gotowania:
wlej mleko do rondla z grubym dnem i podgrzej.
podziel czekoladę na kawałki i dodaj ją do gorącego mleka. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Opcja # 2
składniki: czekolada - 100 g, masło-50 g (3,5 łyżki), śmietana 10% tłuszczu-100 ml — 6 łyżek)
proces gotowania:
czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do rondla z grubym dnem.
dodaj masło, Ustaw na małym ogniu. Gotuj, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie zdejmij z ognia.
czekamy, aż masa trochę ostygnie i stopniowo wlewamy śmietanę. Dokładnie zagnieść. Lukier jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy