skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz.
Krok 2:
Zmiel twaróg z cukrem, śmietaną i żółtkiem.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę, wanilię do smaku i mieszaj, aż będzie gładka. Wanilię można zastąpić wanilią na czubku ostrego cienkiego noża.
Krok 4:
Ciasto.
Krok 5:
Dodaj jajko, cukier puder i sól do miękkiego masła.
Krok 6:
Ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 7:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.
Krok 8:
Wymieszaj części z olejem. Zagnieść ciasto.
Krok 9:
Podziel ciasto na 6 równych części.
Krok 10:
Posyp stół mąką i zwiń każdą część ciasta w owal.
Krok 11:
Połóż nadzienie na połowie każdego owalu. Przykryj drugą połówką ciasta, ale nie do końca. Wypełnienie powinno wyglądać.
Krok 12:
Smarowanie. Połowę żółtka połączyć z ciepłą wodą i wymieszać. Ułóż soczyście na wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blasze do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem wodą.
Krok 13:
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g