waniliowe soki z piasku

domowe soki są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie! Waniliowe kruche soki są dobre z każdym gorącym napojem: herbatą, kawą. Możesz podawać je z mlekiem lub kefirem. Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 57 % 34 g
317 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel twaróg z cukrem, śmietaną i żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę, wanilię do smaku i mieszaj, aż będzie gładka. Wanilię można zastąpić wanilią na czubku ostrego cienkiego noża.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko, cukier puder i sól do miękkiego masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj części z olejem. Zagnieść ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 6 równych części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp stół mąką i zwiń każdą część ciasta w owal.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż nadzienie na połowie każdego owalu. Przykryj drugą połówką ciasta, ale nie do końca. Wypełnienie powinno wyglądać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarowanie. Połowę żółtka połączyć z ciepłą wodą i wymieszać. Ułóż soczyście na wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blasze do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy