skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Ubij cukier z jajkami, aż się rozpuści. Wlej kefir do mieszanki jajecznej, dodaj sodę, wymieszaj, aby nastąpiła reakcja.
Krok 3:
Wlej stopione masło, dżem, możesz użyć absolutnie dowolnego słodkiego dżemu, najlepiej bez pestek. Dżem z czarnej porzeczki jest interesujący dla tego ciasta, ponieważ dzięki niemu ciasto staje się brązowe jak na kakao, chociaż kakao w ogóle nie jest do niego dodawane. Następnie wlej przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.
Krok 4:
Rozłóż ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie i natychmiast wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Sprawdzamy gotowość ciasta drewnianą wykałaczką.
Krok 5:
Wyjmij ciasto, lekko ostudź i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g