skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczki z dżemem na kefirze? Przygotuj jedzenie. Jajko i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową. Gdy wszystkie produkty o tej samej temperaturze ciasto lepiej rośnie.
Krok 2:
Przed gotowaniem umyj jajko detergentem do naczyń, wytrzyj je delikatnie do sucha. Rozbij jajko do miski i dodaj tam szklankę granulowanego cukru. Dokładnie ubij cukier i jajko mikserem.
Krok 3:
Do ubitej mieszanki jajek i cukru dodaj kefir o temperaturze pokojowej, trzy łyżki oleju roślinnego. Lepiej jest wziąć olej roślinny bez zapachu, rafinowany. Dodaj tam szczyptę soli.
Krok 4:
Dwie szklanki mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Musisz przesiać mąkę, aby była nasycona tlenem, a nasze babeczki okazały się bujne. Dodaj mąkę nie wszystkie naraz, ale stopniowo, w małych porcjach, ciasto nie powinno być gęste, ale jak tłusta śmietana. Mąka jest inna w każdym regionie, więc postępuj ostrożnie, aby nie przesadzić. Dobrze wymieszaj ciasto, aby było gładkie, bez grudek.
Krok 5:
Przygotuj silikonowe foremki do muffinek. Nie smaruję swoich kokilek, babeczki są doskonale wyekstrahowane i tak nic się nie klei i nie przypala. Jeśli masz metalowe lub papierowe formy, musisz je nasmarować olejem. Do każdej formy włóż jedną łyżkę ciasta, a następnie jedną łyżeczkę dżemu.
Krok 6:
Na dżemie ułóż około jednej łyżki ciasta. W ten sposób napełnij kokilki, aż ciasto się skończy.
Krok 7:
Włącz piekarnik, aby podgrzać 180 stopni, góra-dół. Mam piekarnik elektryczny. Podczas gdy piekarnik osiąga pożądaną temperaturę, przestaw foremki z ciastem na blachę do pieczenia. Nie wlewam ciasta do foremek bezpośrednio na blachę do pieczenia, ponieważ nie zawsze jest to możliwe, aby zrobić to ostrożnie, krople mogą dostać się na blachę do pieczenia i spalić się w piekarniku.
Krok 8:
Piekarnik rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, czas upiec babeczki. Nie pieczą się długo, około 20 minut, ale znowu każdy piekarnik jest inny, skup się na swoich urządzeniach. Piec do wyschnięcia. Oto ci przystojni ludzie, których mam! Miłego picia herbaty
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g