babeczki z dżemem na kefirze

proste, szybkie, z produktów, które zawsze będą dostępne. Ten przepis daje lekkie, pachnące, przewiewne babeczki, po prostu piękne! Gotują się łatwo i szybko, jedzą jeszcze szybciej. Przepis z serii & quot; goście na wyciągnięcie ręki & quot;. W sezonie możesz użyć świeżych jagód zamiast dżemu.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 81 % 52 g
287 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczki z dżemem na kefirze? Przygotuj jedzenie. Jajko i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową. Gdy wszystkie produkty o tej samej temperaturze ciasto lepiej rośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed gotowaniem umyj jajko detergentem do naczyń, wytrzyj je delikatnie do sucha. Rozbij jajko do miski i dodaj tam szklankę granulowanego cukru. Dokładnie ubij cukier i jajko mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ubitej mieszanki jajek i cukru dodaj kefir o temperaturze pokojowej, trzy łyżki oleju roślinnego. Lepiej jest wziąć olej roślinny bez zapachu, rafinowany. Dodaj tam szczyptę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dwie szklanki mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Musisz przesiać mąkę, aby była nasycona tlenem, a nasze babeczki okazały się bujne. Dodaj mąkę nie wszystkie naraz, ale stopniowo, w małych porcjach, ciasto nie powinno być gęste, ale jak tłusta śmietana. Mąka jest inna w każdym regionie, więc postępuj ostrożnie, aby nie przesadzić. Dobrze wymieszaj ciasto, aby było gładkie, bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj silikonowe foremki do muffinek. Nie smaruję swoich kokilek, babeczki są doskonale wyekstrahowane i tak nic się nie klei i nie przypala. Jeśli masz metalowe lub papierowe formy, musisz je nasmarować olejem. Do każdej formy włóż jedną łyżkę ciasta, a następnie jedną łyżeczkę dżemu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dżemie ułóż około jednej łyżki ciasta. W ten sposób napełnij kokilki, aż ciasto się skończy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz piekarnik, aby podgrzać 180 stopni, góra-dół. Mam piekarnik elektryczny. Podczas gdy piekarnik osiąga pożądaną temperaturę, przestaw foremki z ciastem na blachę do pieczenia. Nie wlewam ciasta do foremek bezpośrednio na blachę do pieczenia, ponieważ nie zawsze jest to możliwe, aby zrobić to ostrożnie, krople mogą dostać się na blachę do pieczenia i spalić się w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piekarnik rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, czas upiec babeczki. Nie pieczą się długo, około 20 minut, ale znowu każdy piekarnik jest inny, skup się na swoich urządzeniach. Piec do wyschnięcia. Oto ci przystojni ludzie, których mam! Miłego picia herbaty

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy