skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić aromatyczne ciasto ze świeżymi morelami i kremem białkowym z ubitych białek z cukrem, które bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przewiewnego i soczystego ciasta morelowego z bezą.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i włóż do niej trzysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości przesianej przez drobne sito, a następnie wlej mniej niż jedną czwartą łyżeczki soli do miski z mąką, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i cztery łyżki cukru.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
Krok 4:
Włóż sto pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski z mąką i wymieszaj masło z mąką widelcem, aż będzie dość drobny miękisz.
Krok 5:
Włóż do wspólnej miski dwie pełne łyżki kwaśnej śmietany, a następnie dwa żółtka i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 6:
Kontynuuj zbieranie wszystkich składników w misce rękami, aż ciasto kruche uzyska wymaganą konsystencję.
Krok 7:
Ugotowane ciasto rozłożyć w odpowiedniej formie i rozprowadzić równomierną warstwą, a następnie uformować boki.
Krok 8:
Ciasto nakłuć widelcem i posypać równomierną warstwą najlepiej skrobi kukurydzianej.
Krok 9:
Rozłóż w formie równomierną warstwą około pięćset siedemdziesięciu gramów świeżych moreli, z których wcześniej usuń nasiona i pokrój je na pół, a następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni.
Krok 10:
Aby przygotować krem białkowy, włóż dwa białka do głębokiej miski i wlej do niej cztery łyżki cukru.
Krok 11:
Ubij wszystkie składniki w misce mikserem, aż uzyskasz puszystą i jednorodną śmietanę białkową.
Krok 12:
Po dwudziestu minutach pieczenia wyjmij formę z piekarnika i ułóż na morelach równomiernie przygotowaną warstwę kremu białkowego, a następnie włóż formę z powrotem do piekarnika na dziesięć do piętnastu minut.
Krok 13:
Po upływie czasu wyjmij formę z piekarnika i rozłóż przygotowane kruche ciasto z morelami i bezą na talerzu.
Krok 14:
Pokrój soczyste ciasto morelowe z bezą na porcje i ułóż je na talerzach,a następnie podawaj.
Krok 15:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
zwracamy uwagę na dość szybki przepis na przygotowanie soczystego, delikatnego i zaskakująco aromatycznego ciasta morelowego specjalną metodą. Jest to niezwykle prosty przepis na zwiewne domowe ciasto, które swoim smakiem nie różni się od wykwintnego ciasta. Lato to czas robienia ciast owocowych, a najsmaczniejsze i najpiękniejsze z nich jest słusznie uważane za ciasto ze świeżymi aromatycznymi morelami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g