ciasto morelowe z kruchym ciastem bezowym

przewiewne i soczyste wypieki ze świeżymi owocami! Dość szybkie w przygotowaniu pachnące ciasto kruche z pachnącymi morelami i bezą specjalną metodą, która z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 68 % 32 g
235 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić aromatyczne ciasto ze świeżymi morelami i kremem białkowym z ubitych białek z cukrem, które bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przewiewnego i soczystego ciasta morelowego z bezą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i włóż do niej trzysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości przesianej przez drobne sito, a następnie wlej mniej niż jedną czwartą łyżeczki soli do miski z mąką, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i cztery łyżki cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż sto pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski z mąką i wymieszaj masło z mąką widelcem, aż będzie dość drobny miękisz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do wspólnej miski dwie pełne łyżki kwaśnej śmietany, a następnie dwa żółtka i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj zbieranie wszystkich składników w misce rękami, aż ciasto kruche uzyska wymaganą konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane ciasto rozłożyć w odpowiedniej formie i rozprowadzić równomierną warstwą, a następnie uformować boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto nakłuć widelcem i posypać równomierną warstwą najlepiej skrobi kukurydzianej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż w formie równomierną warstwą około pięćset siedemdziesięciu gramów świeżych moreli, z których wcześniej usuń nasiona i pokrój je na pół, a następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby przygotować krem białkowy, włóż dwa białka do głębokiej miski i wlej do niej cztery łyżki cukru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij wszystkie składniki w misce mikserem, aż uzyskasz puszystą i jednorodną śmietanę białkową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po dwudziestu minutach pieczenia wyjmij formę z piekarnika i ułóż na morelach równomiernie przygotowaną warstwę kremu białkowego, a następnie włóż formę z powrotem do piekarnika na dziesięć do piętnastu minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu wyjmij formę z piekarnika i rozłóż przygotowane kruche ciasto z morelami i bezą na talerzu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój soczyste ciasto morelowe z bezą na porcje i ułóż je na talerzach,a następnie podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość szybki przepis na przygotowanie soczystego, delikatnego i zaskakująco aromatycznego ciasta morelowego specjalną metodą. Jest to niezwykle prosty przepis na zwiewne domowe ciasto, które swoim smakiem nie różni się od wykwintnego ciasta. Lato to czas robienia ciast owocowych, a najsmaczniejsze i najpiękniejsze z nich jest słusznie uważane za ciasto ze świeżymi aromatycznymi morelami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy