skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem ci, jak upiec ciasteczka marchewkowe bez cukru i jajek. Do tego potrzebujemy prostego zestawu produktów wskazanych w składnikach.
Krok 2:
W tym przepisie powiem ci, jak upiec ciasteczka marchewkowe bez cukru i jajek. Do tego potrzebujemy prostego zestawu produktów wskazanych w składnikach. Wyjmujemy masło z lodówki, wkładamy do małej głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto i pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie dokładnie pocieramy łyżką. Możesz dodać substytut cukru.
Krok 3:
Obierz marchewki, umyj i trzy na drobnej tarce. Wybierz soczystą i słodką marchewkę do przepisu, najlepiej młodą.
Krok 4:
Wlej przygotowaną marchewkę do miski z olejem.
Krok 5:
Wlać przesianą mąkę w częściach i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Zagniataj ciasto. Pamiętaj, że ciasto nie powinno być fajne! Dlatego uważaj na ilość dodawanej mąki-może to wymagać mniej niż wskazano w przepisie. Pozwól ciastu odpocząć trochę pod folią spożywczą.
Krok 7:
Uformuj średnie kulki z ciasta mokrymi rękami, a następnie zmiażdż je trochę, aby uzyskać kółka. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Trochę posmarowałem papier masłem i posypałem mąką, aby ciasteczka się nie przykleiły.
Krok 8:
Wysyłamy blachę do piekarnika, podgrzaną do 180 stopni, a nasze produkty wątróbki do miękkości. Wyjmij ciasteczka z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
to ciasto na pewno cię nie zawiedzie, a czas spędzony na nim wcale nie będzie szkoda. Ciasteczka są miękkie, lekko kruche. Zamiast masła można tutaj użyć kremowej margaryny. Jest umiarkowanie słodki, jak na mój gust. Możesz pić herbatę o smaku malinowym, miętowym, cytrynowym, truskawkowym, porzeczkowym, jagodowym itp., a także kakao, kawę, mleko, kompot owocowy, galaretkę, sfermentowane mleko lub lemoniadę. Możesz zabrać takie ciasteczka ze sobą do instytucji edukacyjnej lub do pracy jako lekką przekąskę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g