ciasteczka marchewkowe bez cukru

oryginalne ciasteczka dla najbardziej ukochanych! Ten kulinarny przepis na doskonałe i pyszne ciasteczka z marchewki należy do kuchni białoruskiej, którą osobiście bardzo szanuję. Jest bardzo prosty i wymaga minimalnego zestawu składników.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 68 % 38 g
279 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem ci, jak upiec ciasteczka marchewkowe bez cukru i jajek. Do tego potrzebujemy prostego zestawu produktów wskazanych w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym przepisie powiem ci, jak upiec ciasteczka marchewkowe bez cukru i jajek. Do tego potrzebujemy prostego zestawu produktów wskazanych w składnikach. Wyjmujemy masło z lodówki, wkładamy do małej głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto i pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie dokładnie pocieramy łyżką. Możesz dodać substytut cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, umyj i trzy na drobnej tarce. Wybierz soczystą i słodką marchewkę do przepisu, najlepiej młodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przygotowaną marchewkę do miski z olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać przesianą mąkę w częściach i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto. Pamiętaj, że ciasto nie powinno być fajne! Dlatego uważaj na ilość dodawanej mąki-może to wymagać mniej niż wskazano w przepisie. Pozwól ciastu odpocząć trochę pod folią spożywczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj średnie kulki z ciasta mokrymi rękami, a następnie zmiażdż je trochę, aby uzyskać kółka. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Trochę posmarowałem papier masłem i posypałem mąką, aby ciasteczka się nie przykleiły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy blachę do piekarnika, podgrzaną do 180 stopni, a nasze produkty wątróbki do miękkości. Wyjmij ciasteczka z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

to ciasto na pewno cię nie zawiedzie, a czas spędzony na nim wcale nie będzie szkoda. Ciasteczka są miękkie, lekko kruche. Zamiast masła można tutaj użyć kremowej margaryny. Jest umiarkowanie słodki, jak na mój gust. Możesz pić herbatę o smaku malinowym, miętowym, cytrynowym, truskawkowym, porzeczkowym, jagodowym itp., a także kakao, kawę, mleko, kompot owocowy, galaretkę, sfermentowane mleko lub lemoniadę. Możesz zabrać takie ciasteczka ze sobą do instytucji edukacyjnej lub do pracy jako lekką przekąskę.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy