miód pitny na margarynie ze skondensowanym mlekiem

ciasto o Smaku skondensowanego mleka i przyjemnych nutach miodu. Co może być lepszego na herbatę w kręgu rodzinnym niż klasyczny miód pitny ze skondensowanym mlekiem?! To ciasto zajmie również należne mu miejsce na świątecznym stole. Spodoba się nawet tym, którzy w ogóle nie lubią miodu, ponieważ w tym torcie nadaje ciastu tylko szczególny urok przyjemnym lekkim miodowym posmakiem. Ciasta miodowe i krem skondensowany doskonale się łączą i uzupełniają. A nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z pieczeniem tego ciasta, nie ma trudności z jego przygotowaniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 36 % 28 g
węglowodany 58 % 45 g
445 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Sekretem przygotowania pysznego i udanego miodu jest użycie nie świeżego płynnego miodu, ale już zagęszczonego. Margarynę, jajka i masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Margarynę i miód rozpuszczamy w łaźni wodnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym celu lepiej jest użyć szklanej miski, którą wkładamy do garnka z wodą, aby nie sięgała trochę do dna miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy zmienią się w jednorodną masę, wlej cukier do miski i ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj sodę i mieszaj masę, aż zmieni kolor na biały i zwiększy objętość. Następnie wyjmij miskę z pustym ciastem z łaźni wodnej i pozostaw do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa jest ciepła, wbijamy do niej jajka i dokładnie mieszamy łyżką lub mieszamy blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej przesianą mąkę, lepiej nie dodawać jej od razu, ale partiami, aby ciasto było dobrze wymieszane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, ale powinno pozostać w kulce, nie rozprzestrzeniać się ani nie kruszyć. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z lodówki, podziel je na 8 części. Zwijamy je w kulki, każdą kulkę zwijamy w cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz natychmiast wyciąć z niego okrąg na talerzu o pożądanym rozmiarze lub wyciąć ciasto z upieczonego ciasta. Nakłuwamy każde ciasto widelcem, aby nie puchło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec każde ciasto średnio przez 7 minut. Wyjmujemy go z piekarnika, gdy jest lekko zrumieniony. Niech ciasta ostygną. Pieczemy również resztki ciasta i za pomocą wałka do ciasta lub młynka do kawy zamieniamy je w okruchy, potrzebujemy ich do posypania ciasta. Niech ciasta ostygną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie przygotuj krem. Ubij masło zmiękczone w temperaturze pokojowej mikserem z puszką skondensowanego mleka. W razie potrzeby mleko skondensowane w puszce można wstępnie ugotować, ale miód jest smaczniejszy, jeśli mleko skondensowane nie jest gotowane.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj każde ciasto kremem, przykryj następnym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wierzch ciasta i boki smarujemy również kremem. Posyp ciasto okruchami. Dekorujemy do woli, możesz przygotować Makowe kwiaty. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, aby było dobrze nasycone.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy