skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Sekretem przygotowania pysznego i udanego miodu jest użycie nie świeżego płynnego miodu, ale już zagęszczonego. Margarynę, jajka i masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Margarynę i miód rozpuszczamy w łaźni wodnej.
Krok 3:
W tym celu lepiej jest użyć szklanej miski, którą wkładamy do garnka z wodą, aby nie sięgała trochę do dna miski.
Krok 4:
Gdy zmienią się w jednorodną masę, wlej cukier do miski i ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 5:
Następnie dodaj sodę i mieszaj masę, aż zmieni kolor na biały i zwiększy objętość. Następnie wyjmij miskę z pustym ciastem z łaźni wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6:
Gdy masa jest ciepła, wbijamy do niej jajka i dokładnie mieszamy łyżką lub mieszamy blenderem.
Krok 7:
Następnie wlej przesianą mąkę, lepiej nie dodawać jej od razu, ale partiami, aby ciasto było dobrze wymieszane.
Krok 8:
Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, ale powinno pozostać w kulce, nie rozprzestrzeniać się ani nie kruszyć. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z lodówki, podziel je na 8 części. Zwijamy je w kulki, każdą kulkę zwijamy w cienkie ciasto.
Krok 10:
Możesz natychmiast wyciąć z niego okrąg na talerzu o pożądanym rozmiarze lub wyciąć ciasto z upieczonego ciasta. Nakłuwamy każde ciasto widelcem, aby nie puchło.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec każde ciasto średnio przez 7 minut. Wyjmujemy go z piekarnika, gdy jest lekko zrumieniony. Niech ciasta ostygną. Pieczemy również resztki ciasta i za pomocą wałka do ciasta lub młynka do kawy zamieniamy je w okruchy, potrzebujemy ich do posypania ciasta. Niech ciasta ostygną.
Krok 12:
W międzyczasie przygotuj krem. Ubij masło zmiękczone w temperaturze pokojowej mikserem z puszką skondensowanego mleka. W razie potrzeby mleko skondensowane w puszce można wstępnie ugotować, ale miód jest smaczniejszy, jeśli mleko skondensowane nie jest gotowane.
Krok 13:
Posmaruj każde ciasto kremem, przykryj następnym.
Krok 14:
Wierzch ciasta i boki smarujemy również kremem. Posyp ciasto okruchami. Dekorujemy do woli, możesz przygotować Makowe kwiaty. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, aby było dobrze nasycone.
Krok 15:
Podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g