pierniki śmietanowe w polewie białkowej

miękkie pachnące domowe pierniki do herbaty są zawsze mile widziane. Uwielbiam pieczenie i zawsze mam coś pysznego do herbaty, ale jeszcze bardziej uwielbiam, gdy pieczenie jest proste, a dzieci mogą brać udział w tym procesie bez obawy, że coś zepsują! Ten przepis z kategorii: szybki, prosty, pyszny! Nawet początkująca gospodyni domowa może łatwo ugotować takie pierniki
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 75 % 44 g
273 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sodę do śmietany, wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby rozpocząć reakcję i pojawiły się bąbelki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie wbijamy jajka do cukru

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż utworzy się lekka piana

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wymieszaj śmietanę, która już zaczęła bulgotać, a jajka z cukrem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wanilinę do mąki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj mąkę do płynnej mieszanki i mieszaj, stopniowo zagniataj ciasto. Mąka zajmie ci trochę więcej lub mniej, w zależności od jej jakości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto okazuje się miękkie i lepkie, więc kiedy z nim pracujemy, dobrze posypujemy stół mąką. Ale nie przesadzaj z mąką, ponieważ im mniej, tym bardziej miękkie będą pierniki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1,5 cm

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciskamy koła szklanką lub inną formą, zbieramy kawałki i ponownie zwijamy, a więc aż ciasto się skończy, dzieci pomogły mi na tym etapie, naprawdę lubią ten proces)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie przenieś pierniki na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym w pewnej odległości od siebie

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec w 180-200 stopniach przez 15-20 minut. Z tych składników dostałem 2 blachy do pieczenia pierników-w sumie 25 sztuk.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas pieczenia piernika przygotujemy lukier, mieszając białka z cukrem pudrem i stołem. l. sok z cytryny (więcej szczegółów powiedziałem wcześniej https://1000.menu/cooking/18054-medovye-pryaniki-domashnie) lub gotując biały lukier na zasadzie karmelu (tutaj potrzebny będzie tylko cukier i woda). W sklepie podobał mi się gotowy piękny różowy lukier i chciałem go dziś wypróbować

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe schłodzone pierniki wkładamy do dużego pojemnika z pokrywką, polewamy lukrem, mieszamy i wyciskamy. Wystarczy to zrobić ostrożnie-pierniki są bardzo miękkie. Nie obliczyłem ilości glazury i wziąłem tylko 1 opakowanie (100 g), ale potrzebowałem 2, więc glazura nie była tak nasycona

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłego picia herbaty

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy