skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Dodaj sodę do śmietany, wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby rozpocząć reakcję i pojawiły się bąbelki
Krok 3:
W międzyczasie wbijamy jajka do cukru
Krok 4:
Mieszaj, aż utworzy się lekka piana
Krok 5:
Następnie wymieszaj śmietanę, która już zaczęła bulgotać, a jajka z cukrem
Krok 6:
Dodaj wanilinę do mąki
Krok 7:
Stopniowo dodawaj mąkę do płynnej mieszanki i mieszaj, stopniowo zagniataj ciasto. Mąka zajmie ci trochę więcej lub mniej, w zależności od jej jakości
Krok 8:
Gotowe ciasto okazuje się miękkie i lepkie, więc kiedy z nim pracujemy, dobrze posypujemy stół mąką. Ale nie przesadzaj z mąką, ponieważ im mniej, tym bardziej miękkie będą pierniki
Krok 9:
Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1,5 cm
Krok 10:
Wyciskamy koła szklanką lub inną formą, zbieramy kawałki i ponownie zwijamy, a więc aż ciasto się skończy, dzieci pomogły mi na tym etapie, naprawdę lubią ten proces)
Krok 11:
Ostrożnie przenieś pierniki na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym w pewnej odległości od siebie
Krok 12:
Piec w 180-200 stopniach przez 15-20 minut. Z tych składników dostałem 2 blachy do pieczenia pierników-w sumie 25 sztuk.
Krok 13:
Podczas pieczenia piernika przygotujemy lukier, mieszając białka z cukrem pudrem i stołem. l. sok z cytryny (więcej szczegółów powiedziałem wcześniej https://1000.menu/cooking/18054-medovye-pryaniki-domashnie) lub gotując biały lukier na zasadzie karmelu (tutaj potrzebny będzie tylko cukier i woda). W sklepie podobał mi się gotowy piękny różowy lukier i chciałem go dziś wypróbować
Krok 14:
Gotowe schłodzone pierniki wkładamy do dużego pojemnika z pokrywką, polewamy lukrem, mieszamy i wyciskamy. Wystarczy to zrobić ostrożnie-pierniki są bardzo miękkie. Nie obliczyłem ilości glazury i wziąłem tylko 1 opakowanie (100 g), ale potrzebowałem 2, więc glazura nie była tak nasycona
Krok 15:
Miłego picia herbaty
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g