skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie produkty dla skowronków są bardzo przystępne cenowo i niedrogie, ale bułeczki mają delikatny kremowy smak z masła, który można dodać więcej, jeśli chcesz.
Krok 2:
Najpierw wymieszaj jajko i ciepłą wodę, dodaj masło, cukier i sól (tylko trochę).
Krok 3:
Wszystkie składniki z połową mąki należy dobrze wymieszać, aż będą gładkie, a dopiero potem dodać resztę mąki zmieszanej z drożdżami i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Ponieważ w tym przypadku drożdże zgodnie z instrukcją należy mieszać nie z płynem, ale z suchymi produktami, drożdże dodaje się na samym końcu. Robisz tak, jak potrzebujesz.
Krok 5:
Ta proporcja mąki i wody sprawia, że ciasto jest elastyczne i nie trzeba było dodawać wody ani mąki. Ale musisz ugniatać przez co najmniej 5-7 minut. Na początku jest ciasny, ale potem staje się bardziej elastyczny i giętki.
Krok 6:
Rękami możesz rozprowadzić ciasto w warstwie i postawić do wzrostu, a gdy wzrośnie, podzielić na jednolite paski.
Krok 7:
Zwiń długie kiełbaski, które powinny pozostać pulchne na końcach, a środek cieńszy. Teraz możesz lekko nasmarować ręce olejem i obrócić w nie każdą kiełbasę i spróbować wyciągnąć i zawiązać węzeł.
Krok 8:
Następnie musisz uformować pysk dziobem-ściśnij dziób nożyczkami, a oczy możesz wymyślić z czegokolwiek, mam suszone owoce, z których odciąłem cienkie kostki i włożyłem je do ciasta, pomagając wykałaczką, aby nie odpadły. Pozostaw ptaki na kolejne 10-15 minut do proofingu, ale pamiętaj, aby zwilżyć wodą i lepiej przez butelkę z rozpylaczem, w przeciwnym razie wyschnie i okaże się pęknięta i nie piękna skorupa.
W międzyczasie musisz włączyć i rozgrzać piekarnik i umieścić na samym dole w małym rondlu 500 ml. woda, aby cienkie części ciała-ogony i dzioby nie spaliły się zbytnio, i umieścić wszystko do pieczenia, umieściłem na samej górze na średnim ogniu. Po 30 minutach bułki są solone i pieczone, ale musisz uważać, piekarniki są różne.
pozostaje tylko posmarować je masłem, podczas gdy są gorące z upałem, a unikalne ptaki są gotowe.
w piekarniku przybierają inną ciekawą formę i jakoś się ożywiają, a to, co się stało, widać na własne oczy. Zrobiłem je z połowy ciasta, ponieważ nie wiedziałem, jak to się stanie, a więc nie byłoby 7, ale 14-15 rzeczy. Być może okaże się, że są piękniejsze i schludniejsze, ale bardzo mi się podobały.
teraz możesz zorganizować przyjęcie herbaciane, chociaż jakoś szkoda je zepsuć, pozwól im żyć na razie.
pieczenie skowronków w dawnych czasach było tradycyjnie wiosennym rytuałem. Wypiekano je z prostego ciasta drożdżowego, aby wkrótce przyciągnąć wiosnę. I do tej pory te ptaki nie są zapomniane i prawdopodobnie każdy będzie chciał przynajmniej raz, ale spróbuj je ugotować, zwłaszcza jeśli pieczenie jest przeznaczone dla dzieci. A jeśli nadal są zaangażowani w tę sprawę, prawdopodobnie nikt nie odmówi wniesienia wkładu w tę smaczną i interesującą sprawę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g