maślane bułeczki z ciasta drożdżowego

niezwykłe bułeczki skowronka, stary symbol wiosny. Dzieci i dorośli bardzo to lubią. Z dżemem jest bardzo smaczny.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 45 g
268 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty dla skowronków są bardzo przystępne cenowo i niedrogie, ale bułeczki mają delikatny kremowy smak z masła, który można dodać więcej, jeśli chcesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw wymieszaj jajko i ciepłą wodę, dodaj masło, cukier i sól (tylko trochę).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystkie składniki z połową mąki należy dobrze wymieszać, aż będą gładkie, a dopiero potem dodać resztę mąki zmieszanej z drożdżami i cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponieważ w tym przypadku drożdże zgodnie z instrukcją należy mieszać nie z płynem, ale z suchymi produktami, drożdże dodaje się na samym końcu. Robisz tak, jak potrzebujesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ta proporcja mąki i wody sprawia, że ciasto jest elastyczne i nie trzeba było dodawać wody ani mąki. Ale musisz ugniatać przez co najmniej 5-7 minut. Na początku jest ciasny, ale potem staje się bardziej elastyczny i giętki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami możesz rozprowadzić ciasto w warstwie i postawić do wzrostu, a gdy wzrośnie, podzielić na jednolite paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń długie kiełbaski, które powinny pozostać pulchne na końcach, a środek cieńszy. Teraz możesz lekko nasmarować ręce olejem i obrócić w nie każdą kiełbasę i spróbować wyciągnąć i zawiązać węzeł.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie musisz uformować pysk dziobem-ściśnij dziób nożyczkami, a oczy możesz wymyślić z czegokolwiek, mam suszone owoce, z których odciąłem cienkie kostki i włożyłem je do ciasta, pomagając wykałaczką, aby nie odpadły. Pozostaw ptaki na kolejne 10-15 minut do proofingu, ale pamiętaj, aby zwilżyć wodą i lepiej przez butelkę z rozpylaczem, w przeciwnym razie wyschnie i okaże się pęknięta i nie piękna skorupa.

W międzyczasie musisz włączyć i rozgrzać piekarnik i umieścić na samym dole w małym rondlu 500 ml. woda, aby cienkie części ciała-ogony i dzioby nie spaliły się zbytnio, i umieścić wszystko do pieczenia, umieściłem na samej górze na średnim ogniu. Po 30 minutach bułki są solone i pieczone, ale musisz uważać, piekarniki są różne.

pozostaje tylko posmarować je masłem, podczas gdy są gorące z upałem, a unikalne ptaki są gotowe.

w piekarniku przybierają inną ciekawą formę i jakoś się ożywiają, a to, co się stało, widać na własne oczy. Zrobiłem je z połowy ciasta, ponieważ nie wiedziałem, jak to się stanie, a więc nie byłoby 7, ale 14-15 rzeczy. Być może okaże się, że są piękniejsze i schludniejsze, ale bardzo mi się podobały.

teraz możesz zorganizować przyjęcie herbaciane, chociaż jakoś szkoda je zepsuć, pozwól im żyć na razie.

pieczenie skowronków w dawnych czasach było tradycyjnie wiosennym rytuałem. Wypiekano je z prostego ciasta drożdżowego, aby wkrótce przyciągnąć wiosnę. I do tej pory te ptaki nie są zapomniane i prawdopodobnie każdy będzie chciał przynajmniej raz, ale spróbuj je ugotować, zwłaszcza jeśli pieczenie jest przeznaczone dla dzieci. A jeśli nadal są zaangażowani w tę sprawę, prawdopodobnie nikt nie odmówi wniesienia wkładu w tę smaczną i interesującą sprawę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy