zapiekanka z twarogu w śmietanie z rodzynkami i wanilią

zapiekanka z twarogu w śmietanie to pełne śniadanie. Ta zapiekanka jest niezwykle łatwa do zrobienia i bardzo smaczna. Jedząc śniadanie, przez długi czas zaspokoisz głód. Do jego przygotowania lepiej jest używać domowych jajek i domowego twarogu o wysokiej zawartości tłuszczu, wtedy twoje danie będzie po prostu niezrównane. Nadzienie z kwaśnej śmietany i cukru pudru doskonale komponuje się z ciastem twarogowym, więc na pewno spodoba ci się to danie.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 43 % 20 g
269 kcal
IG: 5 / 38 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Twarożek do zapiekanki lepiej brać tłusty - mam 9%. Aby przygotować ciasto, włóż je do wygodnego naczynia i zmiel za pomocą blendera zanurzeniowego lub przetrzyj przez sito, aby było jednorodne i wolne od grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce ubij jajka, cukier, cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze ubij mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, Dodaj do mieszanki jajecznej, wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynną masę do twarogu i wymieszaj mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rodzynki moczyć przez 5 minut w gorącej wodzie do gotowania na parze. Następnie spuść wodę, dobrze spłucz rodzynki, aby wszystkie możliwe zanieczyszczenia zostały usunięte. Następnie rodzynki należy lekko wysuszyć, rozkładając je na płaskim Spodku lub osuszając ręcznikiem papierowym. Wlej przygotowane rodzynki do małej miski, dodaj tam całą semolinę i dobrze zwiń w niej rodzynki. Dzięki temu rodzynki nie opadną na dno podczas pieczenia zapiekanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rodzynki z kaszą manną do masy twarogowej. Dodaj również 3 łyżki kwaśnej śmietany do ciasta. Delikatnie wymieszaj łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy do niego naczynie do pieczenia na 5 minut, aby się rozgrzało. Jeśli wstępnie podgrzejemy formę, zapiekanka nie przyklei się do dna. Nasmaruj formę masłem i posyp semoliną. Zamiast semoliny można użyć mąki lub bułki tartej. Wlej ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia, rozprowadzając je równomierną warstwą. Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem pudrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę z ciastem do piekarnika na 30-40 minut. Gotowość można sprawdzić w klasyczny sposób-za pomocą wykałaczki. Jeśli piekarnik piecze nierównomiernie, po 15-20 minutach formę można obrócić, a następnie zapiekanka zostanie upieczona ze wszystkich stron w ten sam sposób. Podczas gotowania zapiekanka wzrośnie, dobrze się zrumieni i upiecze. Gotową zapiekankę można również posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

zapiekanka z twarogu w śmietanie z rodzynkami-smak i korzyści.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy