skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Twarożek do zapiekanki lepiej brać tłusty - mam 9%. Aby przygotować ciasto, włóż je do wygodnego naczynia i zmiel za pomocą blendera zanurzeniowego lub przetrzyj przez sito, aby było jednorodne i wolne od grudek.
Krok 2:
W osobnej misce ubij jajka, cukier, cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze ubij mikserem.
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, Dodaj do mieszanki jajecznej, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wlej płynną masę do twarogu i wymieszaj mikserem.
Krok 5:
Rodzynki moczyć przez 5 minut w gorącej wodzie do gotowania na parze. Następnie spuść wodę, dobrze spłucz rodzynki, aby wszystkie możliwe zanieczyszczenia zostały usunięte. Następnie rodzynki należy lekko wysuszyć, rozkładając je na płaskim Spodku lub osuszając ręcznikiem papierowym. Wlej przygotowane rodzynki do małej miski, dodaj tam całą semolinę i dobrze zwiń w niej rodzynki. Dzięki temu rodzynki nie opadną na dno podczas pieczenia zapiekanki.
Krok 6:
Dodaj rodzynki z kaszą manną do masy twarogowej. Dodaj również 3 łyżki kwaśnej śmietany do ciasta. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy do niego naczynie do pieczenia na 5 minut, aby się rozgrzało. Jeśli wstępnie podgrzejemy formę, zapiekanka nie przyklei się do dna. Nasmaruj formę masłem i posyp semoliną. Zamiast semoliny można użyć mąki lub bułki tartej. Wlej ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia, rozprowadzając je równomierną warstwą. Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem pudrem.
Krok 8:
Włóż formę z ciastem do piekarnika na 30-40 minut. Gotowość można sprawdzić w klasyczny sposób-za pomocą wykałaczki. Jeśli piekarnik piecze nierównomiernie, po 15-20 minutach formę można obrócić, a następnie zapiekanka zostanie upieczona ze wszystkich stron w ten sam sposób. Podczas gotowania zapiekanka wzrośnie, dobrze się zrumieni i upiecze. Gotową zapiekankę można również posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
zapiekanka z twarogu w śmietanie z rodzynkami-smak i korzyści.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g