skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne ciasteczka z kefirem i olejem roślinnym, które można podawać z herbatą? Przede wszystkim przygotowujemy produkty niezbędne do przygotowania ciastek, które każda gospodyni ma pod ręką.
Krok 2:
Weź dużą miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie wlej do niej jedną łyżkę cukru, jedną trzecią łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 4:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do miski z mieszanką jajeczną i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Dodaj osiemdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do ogólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 6:
Weź drobne sito i przesiaj je częściami do miski z płynną bazą trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj do miski jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 8:
Zagnieść ciasto w misce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 9:
Zbierz ciasto w grudkę, którą następnie włóż do celofanowej torby i wstaw do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 10:
Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie rozgnieć na tortillę.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasto na tortillę o grubości od czterech do pięciu milimetrów.
Krok 12:
Weź foremkę o odpowiednim rozmiarze i użyj jej do wycięcia wymaganej liczby półfabrykatów na ciasteczka.
Krok 13:
Na przemian zanurz każdy przedmiot w cukrze i rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 14:
Umieść blachę do pieczenia z półfabrykatami w piekarniku, który rozgrzej do stu siedemdziesięciu stopni i piecz ciasteczka przez piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 15:
Rozłóż ugotowane ciasteczka na talerzach i podawaj.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
bardzo prosty przepis na szybkie kruche ciasteczka z olejem roślinnym i kefirem. Wypieki są miękkie i smaczne, pozostają przewiewne, delikatne i nie wysychają przez długi czas. Aby to zrobić, potrzebujesz produktów, które każda gospodyni ma pod ręką. Gotowanie ciasteczek na kefirze w piekarniku wybiera wielu kucharzy, którzy lubią szybkie ciasto kruche o miękkiej konsystencji i bogatym składzie witaminowo-mineralnym. Kruche ciasto na kefirze, na którym przygotowujemy ciasteczka, okazuje się miękkie tylko z sugerowaną ilością niezbędnych składników. Jeśli przekroczysz określoną ilość mąki pszennej, otrzymasz suche i chrupiące wypieki. Ciasteczka z kefirem i olejem roślinnym są przydatne dla alergików i są doskonałą alternatywą dla produktów mącznych na bazie drożdży.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g