Zebra o smaku waniliowym bez lukru

popularny przepis na ciasto, znany wszystkim od dzieciństwa! Ciasto Zebra jest najpopularniejszym i rozpoznawalnym przez wszystkich przepisem ze względu na osobliwy wzór ciasta w przekroju. Bardzo prosty przepis, ugotuj i Ty!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 65 % 42 g
337 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec zebrę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Powinny być najlepiej w tej samej temperaturze, lepiej w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło lub margarynę rozpuść na kuchence w naczyniu z grubym dnem lub w kuchence mikrofalowej. Aby proces przebiegał szybciej, pokrój masło w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce ubij jajka trzepaczką, stopniowo dodając cukier i mieszając. Nie potrzebujemy puszystej masy, po prostu lekko ubitej mieszanki jajecznej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do jajek (można go zastąpić kwaśną śmietaną), mieszaj, aż będzie gładki. Teraz ostrożnie wlej stopione masło cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z sodą. Możesz również przesiać mąkę przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem i nadać jej lekkość. Dodaj mąkę pszenną do mieszanki jajeczno-maślanej, za każdym razem mieszając. Rezultatem powinno być jednorodne błyszczące, a nie gęste i nie płynne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel powstałe ciasto na 2 równe części. W jednej części dodaj kakao i 1 łyżkę przegotowanej wody (lub mleka) i wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostaw drugą część bez zmian.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Możesz przykryć naoliwionym pergaminem, wycinając go na średnicę kształtu, biorąc pod uwagę boki. Rozłóż 1-2 łyżki każdego ciasta na przemian na środku formy. Na przemian jasne i ciemne ciasto. Najpierw kładę światło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz na jasnym idzie ciemne ciasto. Lepiej jest umieścić łyżkę prostopadle do kształtu, to znaczy pionowo do środka-dzięki czemu paski przyszłej zebry będą bardziej równe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie rozłóż jasne ciasto na ciemnym. I tak do końca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz końcem łyżki, wykałaczką lub końcem noża wykonaj wzór pajęczyny, rysując linie na powierzchni ciasta, od krawędzi do środka lub odwrotnie. Najpierw podziel na 4 części, a następnie między nimi. Powtórz 2 razy. Ten krok można jednak pominąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ciasto Zebra do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Skoncentruj się na tym, ile pieczesz prostych ciast, takich jak Charlotte. Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy wykałaczką lub końcem noża. Również w gotowym cieście krawędzie pozostaną w tyle za kształtem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw gotowe ciasto do ostygnięcia. A za godzinę lub dwie zadzwoń do wszystkich na herbatę. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy