skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec zebrę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Powinny być najlepiej w tej samej temperaturze, lepiej w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Masło lub margarynę rozpuść na kuchence w naczyniu z grubym dnem lub w kuchence mikrofalowej. Aby proces przebiegał szybciej, pokrój masło w kostkę.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij jajka trzepaczką, stopniowo dodając cukier i mieszając. Nie potrzebujemy puszystej masy, po prostu lekko ubitej mieszanki jajecznej.
Krok 4:
Wlej kefir do jajek (można go zastąpić kwaśną śmietaną), mieszaj, aż będzie gładki. Teraz ostrożnie wlej stopione masło cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z sodą. Możesz również przesiać mąkę przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem i nadać jej lekkość. Dodaj mąkę pszenną do mieszanki jajeczno-maślanej, za każdym razem mieszając. Rezultatem powinno być jednorodne błyszczące, a nie gęste i nie płynne ciasto.
Krok 6:
Podziel powstałe ciasto na 2 równe części. W jednej części dodaj kakao i 1 łyżkę przegotowanej wody (lub mleka) i wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostaw drugą część bez zmian.
Krok 7:
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Możesz przykryć naoliwionym pergaminem, wycinając go na średnicę kształtu, biorąc pod uwagę boki. Rozłóż 1-2 łyżki każdego ciasta na przemian na środku formy. Na przemian jasne i ciemne ciasto. Najpierw kładę światło.
Krok 8:
Teraz na jasnym idzie ciemne ciasto. Lepiej jest umieścić łyżkę prostopadle do kształtu, to znaczy pionowo do środka-dzięki czemu paski przyszłej zebry będą bardziej równe.
Krok 9:
Ponownie rozłóż jasne ciasto na ciemnym. I tak do końca.
Krok 10:
Teraz końcem łyżki, wykałaczką lub końcem noża wykonaj wzór pajęczyny, rysując linie na powierzchni ciasta, od krawędzi do środka lub odwrotnie. Najpierw podziel na 4 części, a następnie między nimi. Powtórz 2 razy. Ten krok można jednak pominąć.
Krok 11:
Włóż ciasto Zebra do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Skoncentruj się na tym, ile pieczesz prostych ciast, takich jak Charlotte. Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy wykałaczką lub końcem noża. Również w gotowym cieście krawędzie pozostaną w tyle za kształtem.
Krok 12:
Pozostaw gotowe ciasto do ostygnięcia. A za godzinę lub dwie zadzwoń do wszystkich na herbatę. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g