Kremówka na kakao płyn w środku

babeczka czekoladowa z delikatnym nadzieniem z topniejącej płynnej czekolady! Niesamowicie smaczne, lepsze niż w restauracji!=)
Ola MalininaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 39 % 28 g
węglowodany 51 % 37 g
404 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
połam czekoladę na kawałki, rozpuść ją (powinna zmiękczyć, ale się nie przypali).
Dodaj stopione masło do miękkiej czekolady (rozpuść w kuchence mikrofalowej, ale nie do stanu płynnego), wymieszaj. 
dobrze wymieszaj jajka z cukrem trzepaczką, nie musisz ubijać do piany. 
połącz jajka z czekoladą, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. 
nasmaruj Foremki masłem i posyp kakao.
wlej ciasto do foremek (możesz wziąć małe ceramiczne lub zwykłe metalowe kokotniki) 
włóż Formy do piekarnika rozgrzanego do 200C, obniż temperaturę do 180C, piecz przez 7 minut, ostudź przez 5 minut, Odwróć na talerz. 
kremówkę czekoladową należy jeść od razu: wewnątrz czekolada pozostaje płynna i wypływa.
zmieszany z kremowymi lodami okazuje się niesamowicie pyszny!
można ozdobić jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy