skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
połam czekoladę na kawałki, rozpuść ją (powinna zmiękczyć, ale się nie przypali).
Dodaj stopione masło do miękkiej czekolady (rozpuść w kuchence mikrofalowej, ale nie do stanu płynnego), wymieszaj.
dobrze wymieszaj jajka z cukrem trzepaczką, nie musisz ubijać do piany.
połącz jajka z czekoladą, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
nasmaruj Foremki masłem i posyp kakao.
wlej ciasto do foremek (możesz wziąć małe ceramiczne lub zwykłe metalowe kokotniki)
włóż Formy do piekarnika rozgrzanego do 200C, obniż temperaturę do 180C, piecz przez 7 minut, ostudź przez 5 minut, Odwróć na talerz.
kremówkę czekoladową należy jeść od razu: wewnątrz czekolada pozostaje płynna i wypływa.
zmieszany z kremowymi lodami okazuje się niesamowicie pyszny!
można ozdobić jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g