Ciasto Z Czarnego Lasu

słynne ciasto zachwyci Twoich gości! Kuchnia niemiecka przedstawia: kulinarny przepis na wspaniałe ciasto, które może ozdobić każdą uroczystość: ciasto wiśniowe posypane startą czekoladą. To ciasto nazywa się ciasto wiśniowe z Czarnego Lasu. Lub w inny sposób: ciasto z Czarnego Lasu. Jest cudownie pyszny!
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 53 % 17 g
208 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kilka słów o składnikach. Śmietana na zdjęciu jest czysto symboliczna - do początku ubijania powinna znajdować się w lodówce. A tabliczka czekolady jest większa niż wskazana w przepisie-1 Fragment trafi do ciasta na ciasto, ale strugam chipsy czekoladowe do dekoracji z tyłu pozostałych trzech, więc wióry są piękniejsze. Jeśli ktoś nie ma możliwości strugania wiórów - możesz po prostu wziąć granulki do posypania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ustaw piekarnik na 180C. W łaźni wodnej rozpuść masło i 50 gramów posiekanej czekolady

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka z cukrem ubić w jasną pianę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, wymieszaj z masą jajeczno-cukrową

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wprowadź do ciasta i rozpuszczoną w maśle czekoladę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dno formy naoliwić i posypać mąką (u mnie forma o średnicy 16 cm)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku na średnim poziomie w temperaturze 160-180 stopni przez 20 minut. Następnie nakłuj powierzchnię wykałaczkami, aby się nie rozerwała i piecz przez kolejne 10 minut, aż będzie miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel kompot wiśniowy na sok i wiśnie (oba będą wymagane).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 2 saszetki zagęszczacza do soku wiśniowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj sok z zagęszczaczem zgodnie z instrukcjami na torbie, po ugotowaniu natychmiast wlej tam wiśnie i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij podstawę ciasta z piekarnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć. W zależności od średnicy formy (i wysokości powstałego wypieku) pokrój na 2-3 ciasta i posyp każdą z nich sznapsem wiśniowym (lub inną impregnacją alkoholową). Kto nie chce wprowadzać alkoholu-nie wprowadzaj go, chociaż zgodnie z przepisem jest w klasycznym cieście wiśniowym z Czarnego Lasu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż masę wiśniową na ciastach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij śmietanę, aż będzie bardzo gęsta

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż warstwę śmietany na pierwszym cieście z wiśniami, połóż na nim drugą, na wierzchu warstwy wiśni-znowu kremową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    "zamontowane" ciasto posmarować śmietaną ze wszystkich stron.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W małych porcjach zeskrob chipsy czekoladowe i posyp je ciastem. Wierzch ciasta musi być posypany, jest to cecha Czarnego Lasu. Trudniej jest posypać boczne powierzchnie, nie można tego zrobić. Na zewnętrznej krawędzi wierzchołka ciasta wyciska się pierścienie lub róże ze śmietany (dysza & quot; gwiazdka"), w środku których można wbić Wiśnie dla piękna.

ciasto wiśniowe z Czarnego Lasu to prawdopodobnie najsłynniejszy Niemiecki przepis na świecie. Jedna z bajek o jego pochodzeniu mówi, że przypomina strój narodowy mieszkańców niektórych osad Schwarzwaldu: czarną jak czekolada sukienkę; białą jak śmietana bluzkę; i czerwone "wiśnie" na kapeluszu.
w każdym razie już w XIX wieku w Schwarzwaldzie, regionie w południowo-zachodnich Niemczech słynącym z ciemnych lasów świerkowych i plantacji określonej odmiany wiśni, istniał deser z wiśni namoczonych w lokalnym sznapsie wiśniowym podawany z bitą śmietaną. A na początku XX wieku pojawiło się ciasto z czekoladowego biszkoptu nasączonego sznapsem wiśniowym z wiśniami i bitą śmietaną (lub białym masłem).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy