ciasto na maśle z jogurtem i nalewką waniliową

aromatyczne ciasto ładnie uzupełni rodzinne przyjęcie herbaciane! Bardzo smaczne ciasto, w swojej konsystencji nie przypomina zwiewnego biszkoptu, jak w zwykłej Charlotte, ale delikatne kremowe ciasto.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 75 % 33 g
205 kcal
IG: 12 / 3 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajka, jogurt i cukier, ubij do puszystości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj stopione (lekko schłodzone) masło. Masło można zastąpić olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto układamy w formie (moja średnica wynosi 22 cm).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka obieramy i kroimy w talerze, układamy na wierzchu i posypujemy cynamonem. Jabłka nie muszą być układane na wierzchu, jeśli chcesz, możesz pokroić jabłka na kawałki i wymieszać z ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy