skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych słodkich ciasteczek z nadzieniem.
Krok 2:

Aby przygotować ciasto, przesiej pięćset gramów mąki pszennej do miski objętościowej, a następnie wlej do niej pół łyżeczki sody, jedną czwartą łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:

Pokrój w małą kostkę dwieście pięćdziesiąt gramów zmiękczonej margaryny i włóż do miski z suchymi składnikami.
Krok 4:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiel rękami, aż będą kruche.
Krok 5:

Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski i ubij, a następnie wlej do niego dwieście pięćdziesiąt mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej.
Krok 6:

Wymieszaj kefir z jajkiem, aż będzie gładki.
Krok 7:

Wlej płynną bazę do obszernej miski z leniwym ciastem francuskim.
Krok 8:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Krok 9:

Zbieramy ciasto w misce i dobrze ugniatamy rękami.
Krok 10:

Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do celofanowej torby, którą wkładamy do lodówki na czterdzieści minut.
Krok 11:

Zmiksuj sto pięćdziesiąt gramów mieszanki orzechów włoskich z obranymi nasionami za pomocą blendera i wlej do głębokiej miski.
Krok 12:

Wlej osiemdziesiąt gramów mąki pszennej i dwieście pięćdziesiąt gramów cukru do miski z posiekanymi orzechami i nasionami.
Krok 13:

Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
Krok 14:

Wlej siedemdziesiąt gramów roztopionego masła lub ghee do miski z suchymi składnikami.
Krok 15:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do ciastek jest gotowe.
Krok 16:

Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i po uformowaniu dzielimy je na trzy identyczne części.
Krok 17:

Naprzemiennie ugniataj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole.
Krok 18:

Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienkie ciasta, najlepiej prostokątne, o grubości około dwóch do trzech milimetrów.
Krok 19:

Na każde ciasto rozprowadzamy wymaganą ilość przygotowanego nadzienia, które następnie rozprowadzamy jednolitą cienką warstwą, nie sięgając do krawędzi ciasta, około czterech centymetrów.
Krok 20:

Zwijamy nadziewane ciasta w gęste bułki.
Krok 21:

Tankujemy i dobrze sklejamy krawędzie rolek, po czym nie dociskamy zbyt mocno, przechodzimy na każdą rolkę wałkiem do ciasta.
Krok 22:

Kroimy rolki kręconym nożem na w przybliżeniu równe trójkątne kawałki, które następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 23:

Bardzo dobrze posmaruj ciasteczka na wierzchu i bokach żółtkiem ubitym mlekiem.
Krok 24:

Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni i pieczemy ciasteczka przez dziesięć minut, po czym obniżamy temperaturę piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni i pieczemy ciasteczka w zależności od ich wielkości przez kolejne piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 25:

Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika.
Krok 26:

Rozłóż ugotowane ciasteczka na talerzu i podawaj.
Krok 27:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
najsmaczniejszy przepis na ciasteczka z orzechami-Armeńska Gata. Cóż, bardzo prosty deser i przepis na pieczenie herbaty na kefirze! Rozpływająca się w ustach, słodka, krucha - najsmaczniejsza Gata z hojnej Armenii! Proponuję dziś przygotować słynne Narodowe ciasteczka Ormian-Gata, którego przepis na deser jest prosty i Dostępny dla każdego. Apetyczna armeńska Gata, zrobiona z ciasta francuskiego ugniatanego na kefirze, idealnie nadaje się do herbaty lub kawy. Ujawniam swoje sekrety i daję udany przepis na Gata z aromatycznymi orzechami, który wywołuje szczery i prawdziwy podziw! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


