ormiańskie ciasteczka Gata z domowego ciasta francuskiego z orzechami

Narodowe wypieki na herbatę lub kawę po ormiańsku! Wspaniały przepis na przygotowanie tradycyjnych ormiańskich ciasteczek z ciasta francuskiego ugniatanego na kefirze z aromatycznymi orzechami, które mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 58 % 40 g
377 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych słodkich ciasteczek z nadzieniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, przesiej pięćset gramów mąki pszennej do miski objętościowej, a następnie wlej do niej pół łyżeczki sody, jedną czwartą łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego i wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój w małą kostkę dwieście pięćdziesiąt gramów zmiękczonej margaryny i włóż do miski z suchymi składnikami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiel rękami, aż będą kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski i ubij, a następnie wlej do niego dwieście pięćdziesiąt mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj kefir z jajkiem, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej płynną bazę do obszernej miski z leniwym ciastem francuskim.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbieramy ciasto w misce i dobrze ugniatamy rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do celofanowej torby, którą wkładamy do lodówki na czterdzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiksuj sto pięćdziesiąt gramów mieszanki orzechów włoskich z obranymi nasionami za pomocą blendera i wlej do głębokiej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej osiemdziesiąt gramów mąki pszennej i dwieście pięćdziesiąt gramów cukru do miski z posiekanymi orzechami i nasionami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej siedemdziesiąt gramów roztopionego masła lub ghee do miski z suchymi składnikami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do ciastek jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i po uformowaniu dzielimy je na trzy identyczne części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Naprzemiennie ugniataj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienkie ciasta, najlepiej prostokątne, o grubości około dwóch do trzech milimetrów.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na każde ciasto rozprowadzamy wymaganą ilość przygotowanego nadzienia, które następnie rozprowadzamy jednolitą cienką warstwą, nie sięgając do krawędzi ciasta, około czterech centymetrów.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zwijamy nadziewane ciasta w gęste bułki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Tankujemy i dobrze sklejamy krawędzie rolek, po czym nie dociskamy zbyt mocno, przechodzimy na każdą rolkę wałkiem do ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Kroimy rolki kręconym nożem na w przybliżeniu równe trójkątne kawałki, które następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Bardzo dobrze posmaruj ciasteczka na wierzchu i bokach żółtkiem ubitym mlekiem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni i pieczemy ciasteczka przez dziesięć minut, po czym obniżamy temperaturę piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni i pieczemy ciasteczka w zależności od ich wielkości przez kolejne piętnaście do dwudziestu minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż ugotowane ciasteczka na talerzu i podawaj.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

najsmaczniejszy przepis na ciasteczka z orzechami-Armeńska Gata. Cóż, bardzo prosty deser i przepis na pieczenie herbaty na kefirze! Rozpływająca się w ustach, słodka, krucha - najsmaczniejsza Gata z hojnej Armenii! Proponuję dziś przygotować słynne Narodowe ciasteczka Ormian-Gata, którego przepis na deser jest prosty i Dostępny dla każdego. Apetyczna armeńska Gata, zrobiona z ciasta francuskiego ugniatanego na kefirze, idealnie nadaje się do herbaty lub kawy. Ujawniam swoje sekrety i daję udany przepis na Gata z aromatycznymi orzechami, który wywołuje szczery i prawdziwy podziw! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy