skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozkładamy chleb pita.
Krok 2:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż mięso mielone, sól i pieprz, wlej 60-80 gramów wody i zacznij ugniatać wałkiem do ciasta, gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Smażyć osobno posiekaną cebulę, a następnie dodać ją do mięsa mielonego i wymieszać. Rozłóż mięso mielone na chlebie pita. Warstwa nie powinna być gruba. Możesz podzielić nadzienie na trzy równe części. Zamiast mięsa mielonego możesz wziąć szynkę, kiełbasę, ser lub twarożek.
Krok 3:
Posyp ser mielonym mięsem.
Krok 4:
Tuż za nim jest posiekany koperek.
Krok 5:
Następnie rozłóż pomidory pokrojone w plastry. Smarujemy majonezem.
Krok 6:
Zwiń chleb pita w bułkę. Nawet jeśli się rozerwie, to w porządku.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub olejem roślinnym, posyp bułką tartą. Włóż rolkę do pojemnika. W ten sam sposób wykonujemy Pozostałe rolki i szczelnie układamy je w formie (jak pokazano na zdjęciu).
Krok 8:
Przygotowanie nadzienia do naszego ciasta. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę.
Krok 9:
Wszystko dobrze ubij miotłą.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce i dodaj do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany.
Krok 11:
Dodaj sól i czarny pieprz do smaku (możesz wziąć mieszankę mielonej papryki), aby nadzienie nie było świeże. I jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Wypełnienie jest gotowe.
Krok 12:
Roladki wypełniamy nadzieniem. Pieczemy wszystko w piekarniku, aż będzie gotowe w 180 stopniach. Zajmie to około 20 minut.
Krok 13:
Mamy takie rumiane ciasto. Wcześniej gotowałem tylko bułki z pitą z różnymi nadzieniami, ale jak upiec ciasto pita z mielonym mięsem, powiedział mi mój ojciec chrzestny, który, podobnie jak ja, bardzo lubi gotować pikantne wypieki w pośpiechu. Teraz odetnij kawałek, nie czekając, aż ciasto ostygnie - smakuje lepiej na gorąco lub na ciepło.
wyjątkowość tego ciasta polega na tym, że do jego przygotowania nie trzeba robić ciasta - podstawą będzie zwykły cienki ormiański chleb pita. Nasyci się nadzieniem i stanie się miękki. Ciasto pita z mięsem można zrobić zarówno na weekend dla siebie i swojej rodziny, jak i na wakacje w dowolnym formacie. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g