cienkie ciasto pita z pomidorami, mięsem, serem

Prosty przepis na pyszne ciasto mięsne. Bardzo łatwy w przygotowaniu, soczysty, sycący, aromatyczny. Popularne wśród gospodyń domowych niesłodzone wypieki z mięsem mielonym. Dzięki wypełnieniu ciasto jest różowe i miękkie.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 41 % 18 g
263 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozkładamy chleb pita.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż mięso mielone, sól i pieprz, wlej 60-80 gramów wody i zacznij ugniatać wałkiem do ciasta, gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Smażyć osobno posiekaną cebulę, a następnie dodać ją do mięsa mielonego i wymieszać. Rozłóż mięso mielone na chlebie pita. Warstwa nie powinna być gruba. Możesz podzielić nadzienie na trzy równe części. Zamiast mięsa mielonego możesz wziąć szynkę, kiełbasę, ser lub twarożek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp ser mielonym mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tuż za nim jest posiekany koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozłóż pomidory pokrojone w plastry. Smarujemy majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń chleb pita w bułkę. Nawet jeśli się rozerwie, to w porządku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub olejem roślinnym, posyp bułką tartą. Włóż rolkę do pojemnika. W ten sam sposób wykonujemy Pozostałe rolki i szczelnie układamy je w formie (jak pokazano na zdjęciu).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie nadzienia do naszego ciasta. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze ubij miotłą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i dodaj do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sól i czarny pieprz do smaku (możesz wziąć mieszankę mielonej papryki), aby nadzienie nie było świeże. I jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Wypełnienie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Roladki wypełniamy nadzieniem. Pieczemy wszystko w piekarniku, aż będzie gotowe w 180 stopniach. Zajmie to około 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mamy takie rumiane ciasto. Wcześniej gotowałem tylko bułki z pitą z różnymi nadzieniami, ale jak upiec ciasto pita z mielonym mięsem, powiedział mi mój ojciec chrzestny, który, podobnie jak ja, bardzo lubi gotować pikantne wypieki w pośpiechu. Teraz odetnij kawałek, nie czekając, aż ciasto ostygnie - smakuje lepiej na gorąco lub na ciepło.

wyjątkowość tego ciasta polega na tym, że do jego przygotowania nie trzeba robić ciasta - podstawą będzie zwykły cienki ormiański chleb pita. Nasyci się nadzieniem i stanie się miękki. Ciasto pita z mięsem można zrobić zarówno na weekend dla siebie i swojej rodziny, jak i na wakacje w dowolnym formacie. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy