chleb pszenny drożdżowy z mąką pełnoziarnistą

domowe wypieki zawsze pozwalają jeść wysokiej jakości! Świetny przepis na zrobienie rumianego i aromatycznego chleba pszennego z dodatkiem mąki pełnoziarnistej raz mielonej w domu, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 36 g
179 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny i aromatyczny chleb pszenny, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trzysta sześćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości do miski, a następnie dodaj do niej sto gramów mąki pszennej pełnoziarnistej pierwszego zmielenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do dużej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jedną łyżeczkę soli do miski z mąką, a następnie jedną czubatą łyżeczkę suchych, szybko działających drożdży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie suche składniki razem w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trzysta sześćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miski z suchymi składnikami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszając wszystkie składniki w misce, zagnieść ciasto o pożądanej konsystencji, które następnie przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu na dwie godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dwóch godzinach przykryj ciasto dobrze wyrośnięte w misce talerzem i wstaw do lodówki na osiem do dziesięciu godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu wyjmujemy miskę z lodówki i rozprowadzamy ciasto na stole posypanym odrobiną mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bez wyrabiania delikatnie zbieramy ciasto rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kilkakrotnie składamy ciasto i formujemy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto panierujemy w bułce tartej do smaku i rozprowadzamy na pergaminie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ciasto dużą miską i pozostaw do rozłożenia na półtorej godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po upływie czasu wykonujemy małe nacięcia nożem na wierzchu ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenosimy kawałek ciasta bezpośrednio na pergaminie do odpowiedniej wielkości formy, która jest wstępnie podgrzana w piekarniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrywamy formę pokrywką, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do dwustu trzydziestu stopni i pieczemy chleb przez trzydzieści minut, następnie zdejmujemy pokrywkę z formy i kontynuujemy proces pieczenia przez kolejne dwadzieścia minut, aż pojawi się złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu wyjmujemy formę z chlebem z piekarnika.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż ugotowany chleb na stole i daj mu trochę czasu na ostygnięcie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

jak upiec chleb bez wyrabiania ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Cóż, bardzo prosty idealny przepis na ciasto chlebowe w piekarniku! Taki domowy chleb zawsze pomaga i pozwala jeść wysokiej jakości! Ten nieskazitelnie puszysty, bardzo smaczny i zdrowy domowy chleb jest przygotowywany bez ugniatania w standardowym piekarniku. Pokazuję, jak łatwo i szybko można upiec taki rumiany i pachnący chleb, aby każda gospodyni mogła go zrobić bez wysiłku. Zobacz, jaki niesamowicie piękny chleb bez uprzedniego wyrabiania ciasta na noc jest łatwy i gwarantowany, aby odnieść sukces dla wszystkich bez wyjątku! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy