kurczak z ryżem w środku i czosnkiem

wspaniałe danie 2 w 1 Na Codzienny i świąteczny stół! Uniwersalne danie, które pasuje na każdą okazję łączy soczystego kurczaka i aromatyczny ryż nasączony sokiem mięsnym! A przygotowanie tego dania jest bardzo proste!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 17 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 15 % 6 g
254 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż napełnij wodą w stosunku ryżu do wody 1: 3 i umieść na kuchence

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i gotuj przez 7-10 minut do połowy, a następnie spuść wodę i spłucz zimną wodą - aby ryż pozostał kruchy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A do marynaty bierzemy musztardę i olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zioła prowansalskie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż ząbek czosnku przez prasę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Solim

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Perchim

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pocieramy kurczaka powstałą mieszanką ze wszystkich stron na zewnątrz i wewnątrz i pozostawiamy na 1 godzinę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz wszystko jest gotowe do nadziewania

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij otwór przygotowanym ryżem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zapinamy brzuch wykałaczkami lub szyjemy-jak wygodniej. Chcę powiedzieć, że mój brzuch rozproszył się podczas pieczenia, kiedy nigdy go nie zszyłem. Więc to zależy od Ciebie)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz kurczaka nadziewanego ryżem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny (Czas liczyć na 1 kg kurczaka - 1 godzinę). Od czasu do czasu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podlewamy powstały tłuszcz, aby uzyskać złotą skórkę

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po 2 godzinach mój kurczak jest gotowy. Gotowość sprawdzamy, przekłuwając najbardziej mięsistą część wykałaczką-jeśli sok jest przezroczysty, jest gotowy!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj kurczaka z ryżem, który był w brzuchu i nasycony smakiem kurczaka, a także ziołami, sosem i świeżymi warzywami!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy