skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy na ciasto mandarynkowe. Ta ilość jest przeznaczona na jedną lub dwie herbaty dla dwóch osób. Dlatego, aby przygotować takie ciasto dla dużej firmy, należy odpowiednio zwiększyć liczbę produktów.
Krok 2:
Mandarynki dokładnie umyj, obierz i obierz białe włókna (białe włókna mogą nadać ciastu odrobinę goryczy). Dzielimy mandarynki na plasterki i kroimy je w małe kostki.
Krok 3:
Wbijamy jaja kurze do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Jeśli chcesz dłużej majstrować, białka jaj kurzych można oddzielić od żółtek i ubić je osobno z cukrem, a następnie połączyć. Ale w rzeczywistości nie zwiększa znacząco objętości herbatnika.
Krok 4:
Dlatego całe jaja kurze (białka z żółtkami) można bezpiecznie ubić z cukrem za pomocą miksera lub blendera, aż powstanie gęsta biała piana i cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę w częściach połączoną z proszkiem do pieczenia do mieszanki jajecznej. Delikatnie wymieszaj łyżką, musisz mieszać, obracając ciasto od dołu do góry, w jednym kierunku. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak biszkopt.
Krok 6:
Nasmaruj formę do pieczenia ciasta masłem. Wlej przygotowane ciasto do formy. Rozłóż kawałki mandarynek na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż formę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i wielkości ciasta. Ciasto na wierzchu powinno się lekko zrumienić. Gotowość można sprawdzić drewnianą wykałaczką. Na wyjściu wykałaczka powinna być sucha.
Krok 7:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy mu trochę ostygnąć i podajemy do stołu, z czym, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
nie zdziw się małymi proporcjami-zrobiłam bardzo małe ciasto.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g