babeczka bananowa

Szybkie słodkie wypieki na herbatę w zwykłym piekarniku! Wspaniały przepis na przygotowanie idealnego i eleganckiego biszkoptu z bananami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 77 % 40 g
243 kcal
IG: 0 / 28 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasto bananowe, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski i wlej do niego ćwierć łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij jajko i sól mikserem, aż pojawi się lekka piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z ubitym jajkiem w dwóch dawkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystkie składniki w misce na białą, przewiewną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż trzy obrane banany do osobnej miski, a następnie dodaj do niej dziewięćdziesiąt gramów stopionego masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie ugniataj banany w misce za pomocą tłuczka, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowaną mieszankę bananową rozprowadzamy w misce z masą jajeczną i wlewamy do niej jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać do wspólnej miski sto osiemdziesiąt gramów mąki pszennej i wlać dziesięć gramów proszku do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść ciasto o wymaganej konsystencji na niskich obrotach miksera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowane ciasto rozprowadzamy w formie wysmarowanej niewielką ilością masła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie i odstawiamy na piętnaście do dwudziestu minut, po czym wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni na czterdzieści pięć minut, następnie zmniejszamy stopień piekarnika do stu i kontynuujemy pieczenie ciasta przez kolejne piętnaście minut, po czym zostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po uwolnieniu przygotowanej babeczki z formy, połóż ją na stole i pokrój na porcje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

babeczka bananowa na herbatę. Cóż, bardzo prosty świąteczny przepis na słodkie wypieki i deser w pośpiechu! Rumiana, przewiewna, porowata-idealna babeczka bananowa upieczona w prostym piekarniku! Kiedy chcesz czegoś wyjątkowego i niezwykle smacznego, zawsze gotuję babeczkę bananową w piekarniku, przepis na deser, który wielokrotnie sprawdzałem i jestem pewien doskonałego wyniku końcowego. Jego ciasto jest delikatne, miękkie, bujne i bardzo aromatyczne. Przyjrzyj się uważnie, jak łatwo i szybko gotuję najsmaczniejszą i najbardziej elegancką babeczkę bananową w domowym piekarniku! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy