skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasto bananowe, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski i wlej do niego ćwierć łyżeczki soli.
Krok 3:
Dobrze ubij jajko i sól mikserem, aż pojawi się lekka piana.
Krok 4:
Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z ubitym jajkiem w dwóch dawkach.
Krok 5:
Ubij wszystkie składniki w misce na białą, przewiewną masę.
Krok 6:
Włóż trzy obrane banany do osobnej miski, a następnie dodaj do niej dziewięćdziesiąt gramów stopionego masła.
Krok 7:
Dokładnie ugniataj banany w misce za pomocą tłuczka, aż będą gładkie.
Krok 8:
Ugotowaną mieszankę bananową rozprowadzamy w misce z masą jajeczną i wlewamy do niej jedną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 10:
Przesiać do wspólnej miski sto osiemdziesiąt gramów mąki pszennej i wlać dziesięć gramów proszku do pieczenia.
Krok 11:
Zagnieść ciasto o wymaganej konsystencji na niskich obrotach miksera.
Krok 12:
Ugotowane ciasto rozprowadzamy w formie wysmarowanej niewielką ilością masła.
Krok 13:
Równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie i odstawiamy na piętnaście do dwudziestu minut, po czym wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni na czterdzieści pięć minut, następnie zmniejszamy stopień piekarnika do stu i kontynuujemy pieczenie ciasta przez kolejne piętnaście minut, po czym zostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie ostygnie.
Krok 14:
Po uwolnieniu przygotowanej babeczki z formy, połóż ją na stole i pokrój na porcje.
Krok 15:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
babeczka bananowa na herbatę. Cóż, bardzo prosty świąteczny przepis na słodkie wypieki i deser w pośpiechu! Rumiana, przewiewna, porowata-idealna babeczka bananowa upieczona w prostym piekarniku! Kiedy chcesz czegoś wyjątkowego i niezwykle smacznego, zawsze gotuję babeczkę bananową w piekarniku, przepis na deser, który wielokrotnie sprawdzałem i jestem pewien doskonałego wyniku końcowego. Jego ciasto jest delikatne, miękkie, bujne i bardzo aromatyczne. Przyjrzyj się uważnie, jak łatwo i szybko gotuję najsmaczniejszą i najbardziej elegancką babeczkę bananową w domowym piekarniku! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g