biały chleb pszenny z ciasta drożdżowego

doskonały i dość szybki w przygotowaniu Bochenek! Świetny przepis na domowy dmuchany chleb pszenny w zwykłym piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 43 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny domowy biały chleb, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać do miski objętościowej sześćset gramów mąki pszennej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś sto gramów przesianej mąki do osobnej miski do dalszego dodawania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwie łyżki cukru do obszernej miski z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miarki, a następnie wlej do niej dwie łyżeczki soli i mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski i nadal dobrze wymieszaj wszystkie składniki, zagniataj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadal wyrabiamy ciasto w misce rękami i zbieramy je w grudkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i dokładnie zagniataj przez około piętnaście minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do miski, po czym smarujemy je niewielką ilością oleju roślinnego i przykrywamy ręcznikiem na godzinę w ciepłym miejscu, aby się rozdzielić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż dobrze rozstawione ciasto z miski.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagnieść ciasto i rozwałkować na tortillę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Formujemy ciasto do wymaganej grubości i pożądanego rozmiaru.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Uformowane ciasto składa się w ciasną rolkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W procesie składania dobrze dociskamy krawędzie rolki i łączymy szew.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż rolkę na blasze do pieczenia szwem w dół, który został wcześniej pokryty pergaminem, a następnie przykryj ręcznikiem i umieść na dwadzieścia pięć do trzydziestu minut w ciepłym miejscu, aby się rozłożyć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przed pieczeniem bułkę posypujemy wodą i posypujemy na wierzch niewielką ilością mąki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wykonujemy kilka płytkich nacięć nożem na rolce i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu dziesięciu stopni na dziesięć minut, po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do dwustu stopni i pieczemy Bochenek przez kolejne dziesięć minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po dziesięciu minutach ponownie zmniejszamy temperaturę piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni i kontynuujemy pieczenie bochenka do pełnej gotowości przez dziesięć do piętnastu minut i wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

domowy chleb w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach! Rumiany, bujny, pyszny-doskonały domowy chleb, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu! Proponuję wszystkim zrobić pachnący, Super przewiewny domowy biały chleb w zwykłym piekarniku, którego przepis opowiem teraz szczegółowo i pokażę jego krok po kroku. Przyjrzyj się uważnie, a zrozumiesz, jak prawidłowo upiec idealnie bujny chleb pszenny w domu, do którego ciasto należy zagnieść z dodatkiem niezbędnych składników obliczonych w dokładnych proporcjach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy