skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny domowy biały chleb, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Przesiać do miski objętościowej sześćset gramów mąki pszennej.
Krok 3:
Przenieś sto gramów przesianej mąki do osobnej miski do dalszego dodawania.
Krok 4:
Wlej dwie łyżki cukru do obszernej miski z mąką.
Krok 5:
Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 6:
Wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miarki, a następnie wlej do niej dwie łyżeczki soli i mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.
Krok 7:
Wlej wodę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski i nadal dobrze wymieszaj wszystkie składniki, zagniataj ciasto.
Krok 9:
Nadal wyrabiamy ciasto w misce rękami i zbieramy je w grudkę.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i dokładnie zagniataj przez około piętnaście minut.
Krok 11:
Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do miski, po czym smarujemy je niewielką ilością oleju roślinnego i przykrywamy ręcznikiem na godzinę w ciepłym miejscu, aby się rozdzielić.
Krok 12:
Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż dobrze rozstawione ciasto z miski.
Krok 13:
Zagnieść ciasto i rozwałkować na tortillę.
Krok 14:
Formujemy ciasto do wymaganej grubości i pożądanego rozmiaru.
Krok 15:
Uformowane ciasto składa się w ciasną rolkę.
Krok 16:
W procesie składania dobrze dociskamy krawędzie rolki i łączymy szew.
Krok 17:
Połóż rolkę na blasze do pieczenia szwem w dół, który został wcześniej pokryty pergaminem, a następnie przykryj ręcznikiem i umieść na dwadzieścia pięć do trzydziestu minut w ciepłym miejscu, aby się rozłożyć.
Krok 18:
Przed pieczeniem bułkę posypujemy wodą i posypujemy na wierzch niewielką ilością mąki.
Krok 19:
Wykonujemy kilka płytkich nacięć nożem na rolce i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu dziesięciu stopni na dziesięć minut, po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do dwustu stopni i pieczemy Bochenek przez kolejne dziesięć minut.
Krok 20:
Po dziesięciu minutach ponownie zmniejszamy temperaturę piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni i kontynuujemy pieczenie bochenka do pełnej gotowości przez dziesięć do piętnastu minut i wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika.
Krok 21:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
domowy chleb w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach! Rumiany, bujny, pyszny-doskonały domowy chleb, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu! Proponuję wszystkim zrobić pachnący, Super przewiewny domowy biały chleb w zwykłym piekarniku, którego przepis opowiem teraz szczegółowo i pokażę jego krok po kroku. Przyjrzyj się uważnie, a zrozumiesz, jak prawidłowo upiec idealnie bujny chleb pszenny w domu, do którego ciasto należy zagnieść z dodatkiem niezbędnych składników obliczonych w dokładnych proporcjach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g