skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz produkty do testu.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto w misce lub po prostu na stole, przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wlać tam ciepłą wodę. Dodaj cukier i drożdże do wody i pozostaw na 5 minut, aby nasze drożdże przeszły do roztworu.
Krok 3:
Po rozpuszczeniu drożdży dodaj oliwę z oliwek, sól i zagniataj ciasto.
Krok 4:
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Ugniatane ciasto pozostawiamy do odpoczynku w ciepłym miejscu przez 30-40 minut, aż do zwiększenia objętości. Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się sosem.
Krok 5:
Gotowanie potraw na sos i nadzienie.
Krok 6:
W przypadku sosu pomidorowego usuń skórę (w tym celu wykonujemy nacięcia na pomidorach i zanurzamy je we wrzącej wodzie na 2 minuty, po takiej procedurze skóra jest bardzo łatwa do usunięcia).
Krok 7:
Wyciągamy nasiona (nie jest to konieczne, ale nasz sos gotuje się szybciej i nie będzie płynny).
Krok 8:
Drobno posiekaj przygotowane pomidory i wyślij na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Gotuj nasz sos ,aż zgęstnieje (Zajęło mi to około 15-20 minut), na koniec dodaj sól, cukier i pieprz do smaku, drobno posiekaj czosnek i dodaj do sosu, w razie potrzeby możesz dodać suche zioła, dodałem bazylię i oregano.
Krok 9:
Do nadzienia kroimy pomidory w cienkie kółka, robimy to również z mozzarellą(można ją zastąpić dowolnym innym serem).
Krok 10:
Ciasto dzieli się na 2 części (z tej porcji ciasta uzyskuje się 2 pizze o średnicy około 24 cm).
Krok 11:
Ciasto można rozwałkować lub rozciągnąć rękami, rozciągnęłam rękami. Wysyłamy nasze ciasto na blachę do pieczenia.
Krok 12:
Posmaruj go naszym sosem, rozłóż warstwę pomidora na wierzchu.
Krok 13:
Następnie warstwa mozzarelli.
Krok 14:
Pieczemy naszą pizzę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220-230 ° C, około 7-10 minut (skup się na piekarniku, na cieście powinna pojawić się lekka złota skorupa). Posyp gotową pizzę liśćmi świeżej bazylii i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g