Pizza z sosem pomidorowym bez mięsa i kiełbasy

tradycyjna włoska pizza z pomidorami i mozzarellą. Pizza jest bardzo aromatyczna, z cienką chrupiącą skórką. Jest bardzo smaczny. Sos można podawać nie tylko do pizzy, dobrze nadaje się do makaronu lub do dań mięsnych, będzie idealnie komponował się po prostu z kromką smażonego chleba.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 59 % 24 g
198 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz produkty do testu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto w misce lub po prostu na stole, przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wlać tam ciepłą wodę. Dodaj cukier i drożdże do wody i pozostaw na 5 minut, aby nasze drożdże przeszły do roztworu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po rozpuszczeniu drożdży dodaj oliwę z oliwek, sól i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Ugniatane ciasto pozostawiamy do odpoczynku w ciepłym miejscu przez 30-40 minut, aż do zwiększenia objętości. Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się sosem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie potraw na sos i nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku sosu pomidorowego usuń skórę (w tym celu wykonujemy nacięcia na pomidorach i zanurzamy je we wrzącej wodzie na 2 minuty, po takiej procedurze skóra jest bardzo łatwa do usunięcia).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciągamy nasiona (nie jest to konieczne, ale nasz sos gotuje się szybciej i nie będzie płynny).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj przygotowane pomidory i wyślij na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Gotuj nasz sos ,aż zgęstnieje (Zajęło mi to około 15-20 minut), na koniec dodaj sól, cukier i pieprz do smaku, drobno posiekaj czosnek i dodaj do sosu, w razie potrzeby możesz dodać suche zioła, dodałem bazylię i oregano.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do nadzienia kroimy pomidory w cienkie kółka, robimy to również z mozzarellą(można ją zastąpić dowolnym innym serem).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dzieli się na 2 części (z tej porcji ciasta uzyskuje się 2 pizze o średnicy około 24 cm).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto można rozwałkować lub rozciągnąć rękami, rozciągnęłam rękami. Wysyłamy nasze ciasto na blachę do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj go naszym sosem, rozłóż warstwę pomidora na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie warstwa mozzarelli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pieczemy naszą pizzę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220-230 ° C, około 7-10 minut (skup się na piekarniku, na cieście powinna pojawić się lekka złota skorupa). Posyp gotową pizzę liśćmi świeżej bazylii i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy