skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chude makaroniki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowując te ciasteczka, najlepiej jest użyć zdrowszych płatków owsianych, czyli tych, które gotują się przez długi czas.
Krok 2:
Umyj rodzynki, włóż je do małego, głębokiego pojemnika i zalej wrzątkiem przez 10-15 minut w taki sposób, aby były całkowicie pokryte wodą. Następnie odcedź, a rodzynki połóż na ręczniku i wysusz.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do temperatury równej 200°C. połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim orzechy, w tym przypadku migdały. Ale jeśli chcesz, możesz je zastąpić na przykład orzechami laskowymi. Piecz orzechy w piekarniku przez 8-12 minut, aż pojawi się charakterystyczny orzechowy smak.
Krok 4:
Następnie wyjmij blachę do pieczenia i przenieś orzechy na powierzchnię roboczą. Ochłodzić je.
Krok 5:
Następnie przenieś orzechy do blendera.
Krok 6:
Zmiel je, aby masa była miękka i pastowata. Aby to zrobić, siekając orzechy w blenderze, okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, do jakiego stanu doprowadzono orzechy. Aby ciasteczka nie były zbyt suche, migdały należy zmiażdżyć i doprowadzić do pożądanej konsystencji przez co najmniej 10-15 minut.
Krok 7:
W osobnej misce zetrzyj kawałek banana i dodaj płynny miód do Banana.
Krok 8:
Następnie do tego pojemnika dodaj mąkę przesianą przez sito, dodaj cukier, sól, cynamon, dodaj proszek do pieczenia i płatki owsiane. Włóż również masę orzechową do miski. Teraz wymieszaj wszystkie składniki razem, aby były równomiernie rozmieszczone między sobą i otrzymano jednorodną jednolitą masę.
Krok 9:
Weź gorzką czekoladę i drobno posiekaj nożem. W misce z ciastem dodaj kawałki czekolady i rodzynki. Wymieszaj ciasto, ale zrób to szybko, aby czekolada nie zaczęła się topić.
Krok 10:
Teraz, gdy ciasto jest gotowe, uformuj ciasteczka. Aby ciasto nie przylegało do rąk podczas formowania ciasteczek, konieczne jest, aby były wilgotne. Nasmaruj spód uformowanych ciasteczek olejem roślinnym i połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i umieść w nim blachę do pieczenia z ciasteczkami.
Krok 11:
Piecz je przez około 13-15 minut, aż czekolada zacznie się topić. Natychmiast wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami, aby jej nie wysuszyć. Mam 8 makaroników na wyjściu.
Krok 12:
Smacznego!
ważne! chcę zwrócić uwagę, że dany plik cookie jest uzyskiwany słodko-słony . To ważne!!! Ten smak może nie wszystkim się spodobać. Jeśli próbowałeś słodko-słonego popcornu i spodobał ci się, to ciasteczka docenisz smakiem. Jeśli boisz się eksperymentów i wolisz klasykę, po prostu nie dodawaj soli, wtedy ciasteczka na pewno będą bardzo smaczne.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g