Chude makaroniki

urozmaicaj Post jasnymi, pysznymi, zdrowymi ciasteczkami! Jeśli ludzie przestrzegają postu i prawidłowego odżywiania, nie oznacza to, że potrawy na ich stole powinny być proste i skąpe. Dziś istnieje ogromna liczba ciekawych, niezwykłych przepisów, a jednym z nich są chude makaroniki.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 70 % 47 g
324 kcal
IG: 4 / 32 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chude makaroniki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowując te ciasteczka, najlepiej jest użyć zdrowszych płatków owsianych, czyli tych, które gotują się przez długi czas.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rodzynki, włóż je do małego, głębokiego pojemnika i zalej wrzątkiem przez 10-15 minut w taki sposób, aby były całkowicie pokryte wodą. Następnie odcedź, a rodzynki połóż na ręczniku i wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury równej 200°C. połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim orzechy, w tym przypadku migdały. Ale jeśli chcesz, możesz je zastąpić na przykład orzechami laskowymi. Piecz orzechy w piekarniku przez 8-12 minut, aż pojawi się charakterystyczny orzechowy smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyjmij blachę do pieczenia i przenieś orzechy na powierzchnię roboczą. Ochłodzić je.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś orzechy do blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel je, aby masa była miękka i pastowata. Aby to zrobić, siekając orzechy w blenderze, okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, do jakiego stanu doprowadzono orzechy. Aby ciasteczka nie były zbyt suche, migdały należy zmiażdżyć i doprowadzić do pożądanej konsystencji przez co najmniej 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce zetrzyj kawałek banana i dodaj płynny miód do Banana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie do tego pojemnika dodaj mąkę przesianą przez sito, dodaj cukier, sól, cynamon, dodaj proszek do pieczenia i płatki owsiane. Włóż również masę orzechową do miski. Teraz wymieszaj wszystkie składniki razem, aby były równomiernie rozmieszczone między sobą i otrzymano jednorodną jednolitą masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź gorzką czekoladę i drobno posiekaj nożem. W misce z ciastem dodaj kawałki czekolady i rodzynki. Wymieszaj ciasto, ale zrób to szybko, aby czekolada nie zaczęła się topić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz, gdy ciasto jest gotowe, uformuj ciasteczka. Aby ciasto nie przylegało do rąk podczas formowania ciasteczek, konieczne jest, aby były wilgotne. Nasmaruj spód uformowanych ciasteczek olejem roślinnym i połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i umieść w nim blachę do pieczenia z ciasteczkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz je przez około 13-15 minut, aż czekolada zacznie się topić. Natychmiast wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami, aby jej nie wysuszyć. Mam 8 makaroników na wyjściu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

ważne! chcę zwrócić uwagę, że dany plik cookie jest uzyskiwany słodko-słony . To ważne!!! Ten smak może nie wszystkim się spodobać. Jeśli próbowałeś słodko-słonego popcornu i spodobał ci się, to ciasteczka docenisz smakiem. Jeśli boisz się eksperymentów i wolisz klasykę, po prostu nie dodawaj soli, wtedy ciasteczka na pewno będą bardzo smaczne.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy