skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz chudą wieprzowinę, lepiej carbonade. Lepiej jest wziąć ser topiony w kąpieli, a nie w brykiecie, a także lepiej, aby był klasyczny bez dodatków smakowych. W kąpieli ser jest delikatniejszy w smaku i bardziej miękki w konsystencji niż w brykietach i łatwiej z nim pracować. Jako zieleń lepiej wybrać pietruszkę lub koperek, można go łączyć.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wieprzowinę pod wodą, osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci i użyj ostrego noża, aby przeciąć dużą warstwę. Połóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą lub plastikową torbą i ubij mięso młotkiem.
Krok 3:
Opłucz świeże warzywa pod wodą, a następnie strząśnij wodę, lekko osusz warzywa i posiekaj. Obierz ząbki czosnku i pokrój nożem w talerze.
Krok 4:
Potrzyj ubitą warstwę wieprzowiny z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posmaruj wierzch wieprzowiny roztopionym serem śmietankowym.
Krok 5:
Na wierzchu równomiernie rozprowadź posiekane warzywa i pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 6:
Delikatnie zwiń wieprzowinę w ciasną bułkę i zawiąż grubą, mocną nitką. Jeśli nie ma takiej nici, możesz użyć zwykłych nici w czterech warstwach. Pod przepisem znajduje się bardziej szczegółowe instrukcje dotyczące bandażowania mięsa.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż powstałą rolkę wieprzową szwem w dół na wierzchu. Umieść blachę do pieczenia z bułką w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 1 godzinę. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przenieś gotową rolkę na deskę. Uwolnij rolkę od nici, po prostu bądź ostrożny, ponieważ możesz poparzyć ręce. Pokrój roladę wieprzową na porcje i natychmiast podawaj, gdy jest jeszcze gorąca.
aby związać mięso, połóż je szwem do góry. Zawiąż mięso z krawędzi podwójnym węzłem, pozostawiając ogon nici o długości 10-15 cm, nie przecinaj drugiej nici ze szpuli, zrób z niej pętlę na górze, a następnie Przełóż nić ze szpulą pod mięsem i przełóż przez pętlę. Mocno dokręć. Wykonaj takie pętle z gwintem do końca rolki. Szew powinien przebiegać na środku rolki.
Odwróć mięso na drugą stronę, zmierz nić o 20-25 cm. Teraz przewlecz długą nić między uformowanymi pętlami, mocno dokręcając ją na każdej pętli. Kiedy dojdziesz do końca, spotkasz krótki koniec nici pozostawiony na początku pracy i drugi koniec. Zawiąż je mocno podwójnym węzłem, odetnij końce nici.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g