Rolada wieprzowa z roztopionym serem, ziołami i czosnkiem

Przygotuj pieczeń z kremowym nadzieniem czosnkowym! Ze względu na świeże zioła i czosnek mięso nabiera niezwykłego smaku, a topiony ser śmietankowy sprawia, że jest bardzo delikatny. Taka bułka może być podawana zarówno na obiad, jak i na świątecznym stole jako przekąska.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 15 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
246 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz chudą wieprzowinę, lepiej carbonade. Lepiej jest wziąć ser topiony w kąpieli, a nie w brykiecie, a także lepiej, aby był klasyczny bez dodatków smakowych. W kąpieli ser jest delikatniejszy w smaku i bardziej miękki w konsystencji niż w brykietach i łatwiej z nim pracować. Jako zieleń lepiej wybrać pietruszkę lub koperek, można go łączyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz wieprzowinę pod wodą, osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci i użyj ostrego noża, aby przeciąć dużą warstwę. Połóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą lub plastikową torbą i ubij mięso młotkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeże warzywa pod wodą, a następnie strząśnij wodę, lekko osusz warzywa i posiekaj. Obierz ząbki czosnku i pokrój nożem w talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Potrzyj ubitą warstwę wieprzowiny z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posmaruj wierzch wieprzowiny roztopionym serem śmietankowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzchu równomiernie rozprowadź posiekane warzywa i pokrojony w plasterki czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie zwiń wieprzowinę w ciasną bułkę i zawiąż grubą, mocną nitką. Jeśli nie ma takiej nici, możesz użyć zwykłych nici w czterech warstwach. Pod przepisem znajduje się bardziej szczegółowe instrukcje dotyczące bandażowania mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż powstałą rolkę wieprzową szwem w dół na wierzchu. Umieść blachę do pieczenia z bułką w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 1 godzinę. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przenieś gotową rolkę na deskę. Uwolnij rolkę od nici, po prostu bądź ostrożny, ponieważ możesz poparzyć ręce. Pokrój roladę wieprzową na porcje i natychmiast podawaj, gdy jest jeszcze gorąca.

aby związać mięso, połóż je szwem do góry. Zawiąż mięso z krawędzi podwójnym węzłem, pozostawiając ogon nici o długości 10-15 cm, nie przecinaj drugiej nici ze szpuli, zrób z niej pętlę na górze, a następnie Przełóż nić ze szpulą pod mięsem i przełóż przez pętlę. Mocno dokręć. Wykonaj takie pętle z gwintem do końca rolki. Szew powinien przebiegać na środku rolki.

Odwróć mięso na drugą stronę, zmierz nić o 20-25 cm. Teraz przewlecz długą nić między uformowanymi pętlami, mocno dokręcając ją na każdej pętli. Kiedy dojdziesz do końca, spotkasz krótki koniec nici pozostawiony na początku pracy i drugi koniec. Zawiąż je mocno podwójnym węzłem, odetnij końce nici.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy