maślane bułeczki plecione z makiem na mleku

wspaniałe wypieki na poranną lub wieczorną herbatę! Idealny przepis na bujne słodkie bułeczki z makiem z najlepszego ciasta drożdżowego w domowym piekarniku, które mile zaskoczą wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 70 % 44 g
301 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych bułek maślanych z makiem w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miarki, a następnie wlej do niej siedem gramów suchych drożdży i siedemdziesiąt pięć gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki mąki do wspólnego kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku, a następnie odłóż na bok na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego ćwierć łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej aktywowane drożdże do miski z bazą jajeczno-maślaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać do miski z płynną bazą pięćset gramów mąki pszennej i wlać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uważaj na to, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mieszając wszystkie składniki w misce, zagniataj ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie dobrze zagniatamy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do miski i posmaruj olejem roślinnym, odstaw na godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż dobrze wyrośnięte ciasto na stole i ugniataj, a następnie pokrój ciasto na czternaście identycznych części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na dość cienką tortillę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwijamy ciasta w gęste bułki i układamy je na talerzu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zwiń każdą rolkę w opaskę uciskową od środka do krawędzi, a następnie odłóż na bok.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rzucamy dwie wiązki i skręcamy warkocz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze oślepiamy krawędzie każdego plecionki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Formujemy bułki, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ręcznikiem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby przygotować posypkę, wymieszaj jedną łyżkę gotowanego na parze maku spożywczego z jedną łyżką cukru.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po wyrośnięciu posmaruj bułki ubitym jajkiem kurzym.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Na wierzch bułek nakładamy przygotowaną posypkę makową i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni na około dwadzieścia minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułki na kolejne pięć minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

domowe bułeczki z makiem. Cóż, bardzo prosty przepis na słodkie wypieki na herbatę na deser! Oszałamiająco bujne domowe bułeczki Makowe z najlepszego ciasta drożdżowego! Wypadają korzystnie w porównaniu z muffinami sklepowymi dzięki naturalnemu składowi, wysokiej jakości składnikom i niezrównanej świeżości! Proponuję łatwo i szybko przygotować wspaniałe domowe bułeczki z makiem, cukrem, dobrym mlekiem, ze zwykłego ciasta drożdżowego, które okazuje się jak puch! Takie cudownie pyszne bułeczki Makowe na poranną lub wieczorną herbatę, upieczone w prostym piekarniku, staną się twoimi ulubionymi! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy