skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych bułek maślanych z makiem w piekarniku.
Krok 2:

Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miarki, a następnie wlej do niej siedem gramów suchych drożdży i siedemdziesiąt pięć gramów cukru.
Krok 3:

Dodaj dwie łyżki mąki do wspólnego kubka.
Krok 4:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku, a następnie odłóż na bok na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.
Krok 5:

Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego ćwierć łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 6:

Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.
Krok 7:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 8:

Wlej aktywowane drożdże do miski z bazą jajeczno-maślaną.
Krok 9:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 10:

Przesiać do miski z płynną bazą pięćset gramów mąki pszennej i wlać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uważaj na to, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 11:

Mieszając wszystkie składniki w misce, zagniataj ciasto.
Krok 12:

Wlej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie dobrze zagniatamy.
Krok 13:

Włóż ciasto do miski i posmaruj olejem roślinnym, odstaw na godzinę.
Krok 14:

Rozłóż dobrze wyrośnięte ciasto na stole i ugniataj, a następnie pokrój ciasto na czternaście identycznych części.
Krok 15:

Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na dość cienką tortillę.
Krok 16:

Zwijamy ciasta w gęste bułki i układamy je na talerzu.
Krok 17:

Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zwiń każdą rolkę w opaskę uciskową od środka do krawędzi, a następnie odłóż na bok.
Krok 18:

Rzucamy dwie wiązki i skręcamy warkocz.
Krok 19:

Dobrze oślepiamy krawędzie każdego plecionki.
Krok 20:

Formujemy bułki, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ręcznikiem.
Krok 21:

Aby przygotować posypkę, wymieszaj jedną łyżkę gotowanego na parze maku spożywczego z jedną łyżką cukru.
Krok 22:

Po wyrośnięciu posmaruj bułki ubitym jajkiem kurzym.
Krok 23:

Na wierzch bułek nakładamy przygotowaną posypkę makową i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni na około dwadzieścia minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułki na kolejne pięć minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.
Krok 24:

Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika.
Krok 25:

Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
domowe bułeczki z makiem. Cóż, bardzo prosty przepis na słodkie wypieki na herbatę na deser! Oszałamiająco bujne domowe bułeczki Makowe z najlepszego ciasta drożdżowego! Wypadają korzystnie w porównaniu z muffinami sklepowymi dzięki naturalnemu składowi, wysokiej jakości składnikom i niezrównanej świeżości! Proponuję łatwo i szybko przygotować wspaniałe domowe bułeczki z makiem, cukrem, dobrym mlekiem, ze zwykłego ciasta drożdżowego, które okazuje się jak puch! Takie cudownie pyszne bułeczki Makowe na poranną lub wieczorną herbatę, upieczone w prostym piekarniku, staną się twoimi ulubionymi! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


