skład / składniki
metoda gotowania
Indyk to idealne mięso dla każdego. Jest dietetyczny w porównaniu z wieprzowiną i jest odpowiedni nawet dla osób cierpiących na alergie, które są przeciwwskazane w tak popularnym kurczaku. Niska zawartość kalorii pozwala jeść to danie nawet podczas późnej kolacji, nie martwiąc się, że figura może się zepsuć.
Usuń filet z piersi indyka. Przyspieszy to proces gotowania i wyeliminuje wycinanie Kości już w trakcie serwowania. Odetnij filet z piersi, spłucz bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
miód nie tylko nadaje mięsu wyjątkowy smak, ale także tworzy specjalną skórkę, pierś wydaje się pokryta delikatnym, apetycznym lukrem. Miód powinien być płynny, jeśli zdążył już zgęstnieć, rozpuść go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
wlej miód do głębokiego talerza i dodaj przyprawy. Do klasycznej wersji wystarczy standardowa sól i mielony pieprz, których smak lekko zacieni tymianek. W razie potrzeby możesz dodać inne ulubione zioła lub przyprawy. To urozmaici i uzupełni smak.
wymieszaj miód z solą, pieprzem, drobno posiekanym tymiankiem. Przykryj blachę do pieczenia folią, biorąc pod uwagę, że będzie musiała całkowicie zamknąć mięso. Połóż mięso na folii, posmaruj je miodem z przyprawami, dobrze wytrzyj, aby indyk był dobrze namoczony.
owijamy mięso miodem i przyprawami w folię, owijamy dobrze, aby sok pojawiający się podczas pieczenia nie wypływał, ale moczył mięso i okazało się tak delikatne, jak powinno.
piecz pierś z indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie mięso będzie już w pełni ugotowane, ale nie zacznie wysychać i tracić miękkości i delikatności.
gotową pierś z indyka kroimy w poprzek włókien w plastry o szerokości do 1 cm.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g