skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prefabrykowane ciasto z bułek? Na początek przygotuj wszystkie składniki ciasta drożdżowego. Masło i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Już w 45°C drożdże stają się niewygodne i działają wolniej, aw 50°C zaczynają umierać. Dlatego najważniejszym punktem podczas pracy z ciastem nie jest zabicie drożdży na samym początku.
Krok 3:
W 100 ml ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub mleko jest przegrzane. Musisz zrobić ciasto od nowa, ponieważ ciasto nie wzrośnie.
Krok 4:
Osobno wymieszaj pozostałe mleko, olej roślinny, jajko, miękkie masło i sól.
Krok 5:
Wlej aktywowane drożdże i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
Krok 8:
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 9:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć jabłka słodko-kwaśne, z zieloną skórką (odmiany Semirenko, Granny Smith). Ponadto takie jabłka nie ciemnieją przez długi czas. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym.
Krok 10:
Posiekaj orzechy. Radzę wstępnie zalać orzechy wrzącą wodą przez 5-7 minut, a następnie obrać orzechy ze skóry - w ten sposób cała gorycz zniknie z nich.
Krok 11:
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 12:
Połącz jabłka z sokiem i skórką z cytryny, cukrem, cynamonem i orzechami.
Krok 13:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 14:
Ugniataj ciasto.
Krok 15:
Podziel ciasto na 22-28 identycznych kawałków i zwiń z nich kulki.
Krok 16:
Spłaszcz kawałek ciasta, umieść na środku 1 łyżeczki. nadzienie i ściśnij krawędzie, tworząc kulkę.
Krok 17:
Podobnie uformuj resztę kulek z nadzieniem jabłkowym w środku.
Krok 18:
Naczynie do pieczenia (okrągłe lub prostokątne) posmaruj masłem i szczelnie ułóż kulki jabłkowe jedna na drugiej w kilku warstwach. Aby uzyskać kilka warstw kulek, prostokątny kształt powinien być wąski, a okrągły-o małej średnicy - 18-20 cm.
Krok 19:
Rozłóż resztki nadzienia jabłkowego na wierzchu. Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw do rozłożenia na 25 minut. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C na 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj wierzch folią, aby jabłka się nie przypaliły. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na ruszcie.
Krok 20:
Gdy ciasto ostygnie, przygotuj lukier. Nie miałem pod ręką ekstraktu migdałowego, więc zastąpiłem go Limoncello. Można również zastąpić koniak.
Krok 21:
Wlej 60 g cukru pudru do miski, wlej ekstrakt migdałowy i wodę. Wymieszaj i stopniowo mieszając dodaj pozostały proszek.
Krok 22:
Polej jeszcze ciepłe ciasto lukrem i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g