prefabrykowane ciasto muffinowe z jabłkami i orzechami

Piękny i pyszny, z soczystym nadzieniem jabłkowym! To prefabrykowane ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami to świetna zabawa dla całej rodziny. Ciasto w nim jest przewiewne i miękkie, a w połączeniu z nadzieniem wypieki są po prostu niesamowite.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 68 % 34 g
252 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prefabrykowane ciasto z bułek? Na początek przygotuj wszystkie składniki ciasta drożdżowego. Masło i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Już w 45°C drożdże stają się niewygodne i działają wolniej, aw 50°C zaczynają umierać. Dlatego najważniejszym punktem podczas pracy z ciastem nie jest zabicie drożdży na samym początku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W 100 ml ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub mleko jest przegrzane. Musisz zrobić ciasto od nowa, ponieważ ciasto nie wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno wymieszaj pozostałe mleko, olej roślinny, jajko, miękkie masło i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej aktywowane drożdże i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć jabłka słodko-kwaśne, z zieloną skórką (odmiany Semirenko, Granny Smith). Ponadto takie jabłka nie ciemnieją przez długi czas. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj orzechy. Radzę wstępnie zalać orzechy wrzącą wodą przez 5-7 minut, a następnie obrać orzechy ze skóry - w ten sposób cała gorycz zniknie z nich.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz jabłka z sokiem i skórką z cytryny, cukrem, cynamonem i orzechami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugniataj ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel ciasto na 22-28 identycznych kawałków i zwiń z nich kulki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Spłaszcz kawałek ciasta, umieść na środku 1 łyżeczki. nadzienie i ściśnij krawędzie, tworząc kulkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podobnie uformuj resztę kulek z nadzieniem jabłkowym w środku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Naczynie do pieczenia (okrągłe lub prostokątne) posmaruj masłem i szczelnie ułóż kulki jabłkowe jedna na drugiej w kilku warstwach. Aby uzyskać kilka warstw kulek, prostokątny kształt powinien być wąski, a okrągły-o małej średnicy - 18-20 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż resztki nadzienia jabłkowego na wierzchu. Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw do rozłożenia na 25 minut. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C na 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj wierzch folią, aby jabłka się nie przypaliły. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na ruszcie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gdy ciasto ostygnie, przygotuj lukier. Nie miałem pod ręką ekstraktu migdałowego, więc zastąpiłem go Limoncello. Można również zastąpić koniak.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej 60 g cukru pudru do miski, wlej ekstrakt migdałowy i wodę. Wymieszaj i stopniowo mieszając dodaj pozostały proszek.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Polej jeszcze ciepłe ciasto lukrem i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy