skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić klopsiki z kurczaka z ziemniakami w kremowym sosie, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do gotowania klopsików możesz użyć dowolnego mięsa z kurczaka-fileta z piersi lub uda. Śmietana potrzebuje 20% tłuszczu. Jeśli nie masz śmietany, możesz zastąpić ją zwykłą płynną śmietaną o zawartości tłuszczu 10-15%. Jeśli śmietana jest tłusta i gęsta, możesz rozcieńczyć ją mlekiem.
Krok 2:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój w półkola.
Krok 4:
Umieść ziemniaki i marchewki w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia, rezerwując garść ziemniaków na klopsiki. Lekko posolić warzywa.
Krok 5:
Teraz zajmij się robieniem klopsików. Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody i wrzuć gotowy ryż na sito i pozwól wodzie spłynąć. Schłodzić kaszę.
Krok 6:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 7:
Obierz czosnek.
Krok 8:
W misce blendera włóż filet z kurczaka, garść odłożonych ziemniaków i czosnek.
Krok 9:
Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Przenieś mięso mielone do miski i dodaj ugotowany ryż i przyprawy.
Krok 11:
Dokładnie zmiksuj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Uformuj mielone klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je w naczyniu do pieczenia na wierzchu warzyw.
Krok 13:
Wlej wodę do formy. Posyp klopsiki śmietaną i posyp suszonymi płatkami papryki, jeśli chcesz.
Krok 14:
Przykryj formę folią, aby wierzch się nie przypalił, a klopsiki zachowały soczystość. Umieść formę z klopsikami i warzywami w piekarniku nagrzanym do 170°C na 40-45 minut.
Krok 15:
Gotowe klopsiki z dodatkiem ziemniaków i marchwi przełóż na półmisek i podawaj. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g