klopsiki z kurczaka w sosie śmietanowym z ziemniakami

proste i smaczne danie, dostępne nawet dla początkujących gospodyń domowych! Aby przygotować pyszny i obfity lunch lub kolację, która łączy danie główne i przystawkę, nie musisz stać godzinami przy kuchence. Dzięki temu przepisowi spędzisz nieco ponad godzinę na robieniu klopsików z kurczaka z warzywami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 46 % 12 g
152 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić klopsiki z kurczaka z ziemniakami w kremowym sosie, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do gotowania klopsików możesz użyć dowolnego mięsa z kurczaka-fileta z piersi lub uda. Śmietana potrzebuje 20% tłuszczu. Jeśli nie masz śmietany, możesz zastąpić ją zwykłą płynną śmietaną o zawartości tłuszczu 10-15%. Jeśli śmietana jest tłusta i gęsta, możesz rozcieńczyć ją mlekiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w półkola.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ziemniaki i marchewki w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia, rezerwując garść ziemniaków na klopsiki. Lekko posolić warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zajmij się robieniem klopsików. Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody i wrzuć gotowy ryż na sito i pozwól wodzie spłynąć. Schłodzić kaszę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce blendera włóż filet z kurczaka, garść odłożonych ziemniaków i czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś mięso mielone do miski i dodaj ugotowany ryż i przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie zmiksuj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj mielone klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je w naczyniu do pieczenia na wierzchu warzyw.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wodę do formy. Posyp klopsiki śmietaną i posyp suszonymi płatkami papryki, jeśli chcesz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj formę folią, aby wierzch się nie przypalił, a klopsiki zachowały soczystość. Umieść formę z klopsikami i warzywami w piekarniku nagrzanym do 170°C na 40-45 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe klopsiki z dodatkiem ziemniaków i marchwi przełóż na półmisek i podawaj. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy