skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
• masło należy zmielić z cukrem na gładką konsystencję (masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Wyjmij go z lodówki na około godzinę przed gotowaniem) Użyłem zwykłego widelca, ale możesz użyć blendera * Dodajemy 5 jajek (Wprowadzamy po jednym na raz) i wszystko dobrze mieszamy trzepaczką
Krok 2:
* teraz musisz dodać cynamon z proszkiem do pieczenia. Cynamon w tym przepisie nie jest konieczny. To już kwestia gustu każdego, kto to lubi, a kto nie. W razie potrzeby można go zastąpić cukrem waniliowym lub waniliowym * Wsyp mąkę (po przesianiu) i wymieszaj
Krok 3:
* pozostaje tylko dodać drobno posiekaną ciemną czekoladę (można zetrzeć) i wszystko dokładnie wymieszać
Krok 4:
• ciasto jest gotowe! Naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm smarujemy olejem (ja użyłam słonecznika), wlewamy ciasto do formy
Krok 5:
• gruszkę kroimy w małe paski (jak pokazano na zdjęciu) i układamy na wierzchu ciasta w kółko (można lekko wcisnąć w ciasto) * Piec 35 minut w 180°C. Nie zapominaj, że każdy piekarnik jest inny i ktoś może potrzebować mniej lub więcej czasu na przygotowanie. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem (wykałaczką)
pyszny i szybki przepis na ciasto gruszkowe z czekoladą, które zrobiłam po raz pierwszy. Chcę zauważyć, że ciasto przekroczyło wszystkie moje oczekiwania. Podobało się całej rodzinie!!
w swoim przepisie możesz użyć absolutnie dowolnej czekolady, którą lubisz najbardziej. Wolałem ciemny, moim zdaniem jest to bardziej udane połączenie, z mlekiem i bielą niestety nie eksperymentowałem.
moim zdaniem ten przepis jest wyjątkowy, ponieważ prezentowana opcja przygotowania ciasta może służyć jako podstawa do każdego słodkiego ciasta. Możesz użyć dowolnego owocu, czy to gruszki, jabłek czy innych smakołyków.
eksperymentuj, gotuj coś nowego, a co najważniejsze z przyjemnością i życzę wszystkim smacznego!
mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g