ciasto gruszkowe z ciemną czekoladą

cała rodzina była zachwycona. Szybko i niesamowicie smacznie! Ciekawy i oryginalny przepis, czekolada w środku, a na wierzchu delikatna i soczysta gruszka. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nawet dziecko może go ugotować
Cooking channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 37 % 23 g
węglowodany 53 % 33 g
360 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    • masło należy zmielić z cukrem na gładką konsystencję (masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Wyjmij go z lodówki na około godzinę przed gotowaniem) Użyłem zwykłego widelca, ale możesz użyć blendera * Dodajemy 5 jajek (Wprowadzamy po jednym na raz) i wszystko dobrze mieszamy trzepaczką

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    * teraz musisz dodać cynamon z proszkiem do pieczenia. Cynamon w tym przepisie nie jest konieczny. To już kwestia gustu każdego, kto to lubi, a kto nie. W razie potrzeby można go zastąpić cukrem waniliowym lub waniliowym * Wsyp mąkę (po przesianiu) i wymieszaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    * pozostaje tylko dodać drobno posiekaną ciemną czekoladę (można zetrzeć) i wszystko dokładnie wymieszać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    • ciasto jest gotowe! Naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm smarujemy olejem (ja użyłam słonecznika), wlewamy ciasto do formy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    • gruszkę kroimy w małe paski (jak pokazano na zdjęciu) i układamy na wierzchu ciasta w kółko (można lekko wcisnąć w ciasto) * Piec 35 minut w 180°C. Nie zapominaj, że każdy piekarnik jest inny i ktoś może potrzebować mniej lub więcej czasu na przygotowanie. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem (wykałaczką)

pyszny i szybki przepis na ciasto gruszkowe z czekoladą, które zrobiłam po raz pierwszy. Chcę zauważyć, że ciasto przekroczyło wszystkie moje oczekiwania. Podobało się całej rodzinie!!

w swoim przepisie możesz użyć absolutnie dowolnej czekolady, którą lubisz najbardziej. Wolałem ciemny, moim zdaniem jest to bardziej udane połączenie, z mlekiem i bielą niestety nie eksperymentowałem.

moim zdaniem ten przepis jest wyjątkowy, ponieważ prezentowana opcja przygotowania ciasta może służyć jako podstawa do każdego słodkiego ciasta. Możesz użyć dowolnego owocu, czy to gruszki, jabłek czy innych smakołyków.

eksperymentuj, gotuj coś nowego, a co najważniejsze z przyjemnością i życzę wszystkim smacznego!

mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy