Ciasto Cyfra 3

modny i bardzo oryginalny, piękny i niezwykły! Ciasto figura to harmonijne połączenie najdelikatniejszych ciast miodowych i zwiewnego kremu. Świetna opcja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. A jeśli upieksz podwójną porcję, to także dla osoby dorosłej.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 62 % 37 g
324 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto numer 3? Rozpocznij gotowanie od pieczenia ciast. Jak zrobić ciasto na ciasta? Wlej cukier do rondla z grubym dnem, dodaj tam masło i miód. Postaw patelnię na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie zagotuj masę i zdejmij patelnię z ognia. Nie trzeba długo gotować, aby cukier nie zaczął karmelizować. Dodaj sodę do gorącej masy. Masa zacznie się pienić i wzrośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ostudź mieszaninę. Aby szybciej ostygł, wlej go z patelni do innego naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do ciepłego (nie gorącego!) odważyć jajka i dobrze wymieszać. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj połowę mąki do powstałej mieszanki. Przesiej go wcześniej przez sito. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagnieść ciasto trzepaczką lub łyżką, a następnie dodać drugą część mąki. Zagnieść ciasto już rękami. Okazuje się miękki i trochę przykleja się do dłoni. Nie musisz już dodawać mąki, po schłodzeniu ciasto stanie się pożądaną konsystencją.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny (możesz nawet na noc). Po upływie czasu wyjmij go z folii spożywczej, podziel na dwie równe części i zwiń każdą w warstwę o grubości 4-5 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym ciasto zostanie upieczone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij cyfry z papieru. Połóż papierowy szablon na rozwałkowanym cieście i wytnij cyfrę nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń nadmiar ciasta. Będziesz potrzebował tego ciasta później na trzecie ciasto. Z resztek ciasta z trzeciego ciasta można wyciąć wystrój w postaci gwiazd, serc lub kwiatów. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wysłać do piekarnika, aby piec w temperaturze 170-180 stopni przez 8-10 minut na złoty kolor. Podobnie przygotuj jeszcze dwa ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciast przygotuj krem. Przygotuj jedzenie. Śmietana i ser powinny być zimne, wyjmij je z lodówki tuż przed gotowaniem. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jak zrobić krem? Dodaj skondensowane mleko i cukier puder do śmietany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij kremową śmietanę na dobrą pianę, ale nie na sztywne szczyty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kontynuując ubijanie na niskich obrotach, dodaj ser twarogowy do kremowej mieszanki. Ubij go na puszystą gładką masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Krem przełożyć do worka do szprycowania z okrągłą dyszą (moja dysza ma otwartą gwiazdę). Połóż pierwsze ciasto na podłożu. I ułóż krem na całej powierzchni ciasta. Najpierw wykonaj kontur cyfry, ponieważ ciasto będzie otwarte, a krem będzie widoczny. Następnie wypełnij środek kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż drugie ciasto na wierzchu, ponownie krem. Następnie trzecie ciasto i krem. Nie musisz mocno naciskać ciast rękami. Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania. Do dekoracji możesz użyć ciasteczek upieczonych z resztek ciasta, małych czekoladek, cukierków, pianek, pianek marshmallow, drażetek, jagód. Schłodzić ciasto przez około 2 godziny w lodówce, a następnie podawać. Smacznego!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy