skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto numer 3? Rozpocznij gotowanie od pieczenia ciast. Jak zrobić ciasto na ciasta? Wlej cukier do rondla z grubym dnem, dodaj tam masło i miód. Postaw patelnię na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.
Krok 2:
Następnie zagotuj masę i zdejmij patelnię z ognia. Nie trzeba długo gotować, aby cukier nie zaczął karmelizować. Dodaj sodę do gorącej masy. Masa zacznie się pienić i wzrośnie.
Krok 3:
Lekko ostudź mieszaninę. Aby szybciej ostygł, wlej go z patelni do innego naczynia.
Krok 4:
Dodaj do ciepłego (nie gorącego!) odważyć jajka i dobrze wymieszać. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 5:
Dodaj połowę mąki do powstałej mieszanki. Przesiej go wcześniej przez sito. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 6:
Dobrze zagnieść ciasto trzepaczką lub łyżką, a następnie dodać drugą część mąki. Zagnieść ciasto już rękami. Okazuje się miękki i trochę przykleja się do dłoni. Nie musisz już dodawać mąki, po schłodzeniu ciasto stanie się pożądaną konsystencją.
Krok 7:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny (możesz nawet na noc). Po upływie czasu wyjmij go z folii spożywczej, podziel na dwie równe części i zwiń każdą w warstwę o grubości 4-5 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym ciasto zostanie upieczone.
Krok 8:
Wytnij cyfry z papieru. Połóż papierowy szablon na rozwałkowanym cieście i wytnij cyfrę nożem.
Krok 9:
Usuń nadmiar ciasta. Będziesz potrzebował tego ciasta później na trzecie ciasto. Z resztek ciasta z trzeciego ciasta można wyciąć wystrój w postaci gwiazd, serc lub kwiatów. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wysłać do piekarnika, aby piec w temperaturze 170-180 stopni przez 8-10 minut na złoty kolor. Podobnie przygotuj jeszcze dwa ciasta.
Krok 10:
Podczas pieczenia ciast przygotuj krem. Przygotuj jedzenie. Śmietana i ser powinny być zimne, wyjmij je z lodówki tuż przed gotowaniem. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
Krok 11:
Jak zrobić krem? Dodaj skondensowane mleko i cukier puder do śmietany.
Krok 12:
Ubij kremową śmietanę na dobrą pianę, ale nie na sztywne szczyty.
Krok 13:
Kontynuując ubijanie na niskich obrotach, dodaj ser twarogowy do kremowej mieszanki. Ubij go na puszystą gładką masę.
Krok 14:
Krem przełożyć do worka do szprycowania z okrągłą dyszą (moja dysza ma otwartą gwiazdę). Połóż pierwsze ciasto na podłożu. I ułóż krem na całej powierzchni ciasta. Najpierw wykonaj kontur cyfry, ponieważ ciasto będzie otwarte, a krem będzie widoczny. Następnie wypełnij środek kremem.
Krok 15:
Połóż drugie ciasto na wierzchu, ponownie krem. Następnie trzecie ciasto i krem. Nie musisz mocno naciskać ciast rękami. Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania. Do dekoracji możesz użyć ciasteczek upieczonych z resztek ciasta, małych czekoladek, cukierków, pianek, pianek marshmallow, drażetek, jagód. Schłodzić ciasto przez około 2 godziny w lodówce, a następnie podawać. Smacznego!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g