nadziewane mięsem bakłażany z pomidorami w śmietanie

zdrowe szybko pieczone niebieskie! Świetny przepis na przygotowanie soczystej i satysfakcjonującej przekąski z bakłażana z mielonym mięsem i pomidorami z ziołami w nadzieniu pieczonym w piekarniku, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 25 % 5 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznych nadziewanych bakłażanów nawet na obiad, nawet na lunch w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię, a następnie rozłóż trzysta pięćdziesiąt gramów mieszanego mięsa mielonego i usmaż na wysokim ogniu kuchenki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wycinamy rdzenie pięciu niezbyt dużych bakłażanów pokrojonych na pół wzdłużnie, które wcześniej moczono przez godzinę w osolonej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż wycięte rdzenie w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż posiekaną cebulę na patelni do mięsa mielonego i smaż, mieszając szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rdzenie z bakłażana kroimy na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pokrojone rdzenie na patelni do mięsa mielonego z cebulą i smaż przez około pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól i pół łyżeczki chmielu-suneli do smaku na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj patelnię pokrywką i smaż wszystkie składniki na małym ogniu kuchenki przez około siedem minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bakłażany wypełniamy gotowanym gorącym mięsem mielonym i równomiernie rozprowadzamy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż bakłażany wypełnione mięsem mielonym na blasze do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pięć małych pomidorów w cienkie plasterki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kółka pomidorów na nadziewanym bakłażanie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj siedemdziesiąt gramów sera dowolnego twardego gatunku na drobnej tarce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posiekaj pietruszkę, kolendrę i koperek dość drobno.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż cztery łyżki 15% kwaśnej śmietany do miski, a następnie dodaj dwie łyżki majonezu i trzy ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż starty ser do miski.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj posiekane warzywa do miski.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj do ogólnej miski mieszankę czarnej i czerwonej papryki do smaku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po piętnastu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bakłażanem z piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nałóż ugotowany dressing na każdy bakłażan dobrą, równomierną warstwą.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wkładamy blachę do pieczenia z bakłażanem do wyłączonego piekarnika na siedem do dziesięciu minut, po czym wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i rozprowadzamy ugotowane nadziewane bakłażany porcjami na talerzach.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

nadziewane bakłażany z mielonym mięsem w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Nadziewane bakłażany, szybko pieczone w piekarniku z mięsem mielonym - bardzo delikatne i satysfakcjonujące danie! Nie wiesz, co dziś ugotować? Chcę opowiedzieć o ciekawym i bardzo niezwykłym daniu-piękne nadziewane bakłażany, szybko pieczone w piekarniku z delikatnym mięsem mielonym! Soczyste, aromatyczne dania z bakłażana są bardzo zdrowe. Z nimi Twój lunch będzie niezwykle smaczny. Zalecana przekąska z bakłażan na obiad to lekkie, pożywne i bezkaloryczne jedzenie, które z pewnością spodoba się Twoim bliskim. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy