skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić chudą mannę czekoladową, odmierz potrzebne składniki. Mleko owsiane nie powinno być zimne, w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz wziąć mleko owsiane waniliowe, zwykłe bez dodatków lub czekoladowe. Miałem wanilię. Weź wysokiej jakości semolinę, dobrze przesianą bez czarnych kropek. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
W głębokiej misce połącz semolinę i cukier. Wymieszaj łyżką.
Krok 3:
Wlej mleko owsiane i olej roślinny. Dobrze wymieszaj wszystko trzepaczką. Nie powinno pozostać żadnych grudek. Pozostaw mieszaninę na 40 minut w temperaturze pokojowej, aby semolina dobrze spuchła. To ważny punkt: kasza manna powinna dobrze puchnąć i wchłonąć mleko i masło. Jeśli tak się nie stanie, na przykład z powodu zimnego mleka, ziarna semoliny w gotowym cieście będą chrupać na zębach.
Krok 4:
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wanilinę i dodaj do mieszanki semoliny.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto powinno być lepkie, ale płynne. Odstaw ciasto na kolejne 10 minut. W tym czasie kasza manna powinna puchnąć jeszcze bardziej, jeśli nie zdarzyło się to wcześniej, a mąka uwolni gluten, a ciasto stanie się nieco bardziej lepkie.
Krok 6:
Gdy ciasto jest zaparzone, posiekaj czekoladę na małe kawałki. Możesz wziąć zwykłą gorzką lub ciemną lub żaroodporną czekoladę w postaci małych kropli, których nie musisz dodatkowo mielić. Miałem zwykłą gorzką czekoladę z 70% kakao.
Krok 7:
Wlej mieszankę czekolady i Manny do formy do ciasta. Jeśli forma jest silikonowa, nie musisz jej niczego smarować. Posyp kawałkami czekolady na wierzchu. Włóż mannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż będzie miękka.
Krok 8:
Czekolada lekko się stopiła, ale ogólnie zachowała swój kształt, co nadaje mannikowi ciekawy wygląd i trochę francuskiego uroku. Połóż gotową mannę z formy na talerzu i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz. Smacznego!
mleko owsiane stało się ostatnio popularnym produktem. Piją go nawet ci, którzy nie są uczuleni na gluten. A ciekawy smak tego napoju otwiera całą niszę dla kulinarnych eksperymentów. Dziś opanujemy przepis na wegańską mannę czekoladową.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g