Chudy mannik czekoladowy na mleku owsianym

zaskakująco delikatny i bez tłuszczów zwierzęcych! Chudy mannik czekoladowy na mleku owsianym jest przydatny w gospodarstwie domowym tych, którzy ciągną słodycze na czczo. Jest łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny, z soczystym, wilgotnym miękiszem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 72 % 48 g
335 kcal
IG: 6 / 33 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić chudą mannę czekoladową, odmierz potrzebne składniki. Mleko owsiane nie powinno być zimne, w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz wziąć mleko owsiane waniliowe, zwykłe bez dodatków lub czekoladowe. Miałem wanilię. Weź wysokiej jakości semolinę, dobrze przesianą bez czarnych kropek. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz semolinę i cukier. Wymieszaj łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko owsiane i olej roślinny. Dobrze wymieszaj wszystko trzepaczką. Nie powinno pozostać żadnych grudek. Pozostaw mieszaninę na 40 minut w temperaturze pokojowej, aby semolina dobrze spuchła. To ważny punkt: kasza manna powinna dobrze puchnąć i wchłonąć mleko i masło. Jeśli tak się nie stanie, na przykład z powodu zimnego mleka, ziarna semoliny w gotowym cieście będą chrupać na zębach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wanilinę i dodaj do mieszanki semoliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto powinno być lepkie, ale płynne. Odstaw ciasto na kolejne 10 minut. W tym czasie kasza manna powinna puchnąć jeszcze bardziej, jeśli nie zdarzyło się to wcześniej, a mąka uwolni gluten, a ciasto stanie się nieco bardziej lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto jest zaparzone, posiekaj czekoladę na małe kawałki. Możesz wziąć zwykłą gorzką lub ciemną lub żaroodporną czekoladę w postaci małych kropli, których nie musisz dodatkowo mielić. Miałem zwykłą gorzką czekoladę z 70% kakao.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę czekolady i Manny do formy do ciasta. Jeśli forma jest silikonowa, nie musisz jej niczego smarować. Posyp kawałkami czekolady na wierzchu. Włóż mannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż będzie miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czekolada lekko się stopiła, ale ogólnie zachowała swój kształt, co nadaje mannikowi ciekawy wygląd i trochę francuskiego uroku. Połóż gotową mannę z formy na talerzu i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz. Smacznego!

mleko owsiane stało się ostatnio popularnym produktem. Piją go nawet ci, którzy nie są uczuleni na gluten. A ciekawy smak tego napoju otwiera całą niszę dla kulinarnych eksperymentów. Dziś opanujemy przepis na wegańską mannę czekoladową.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy