Babeczka z oliwkami i suszonymi pomidorami

pyszne pikantne wypieki na obfitą przekąskę! Babeczka jest tak pyszna! Ten przepis ma solidne zalety. Szybki i prosty w przygotowaniu, piękny i nie wymaga żadnych dodatków, ponieważ wszystko, czego potrzebujesz, jest już w środku! Ponadto wypełniacze można zastąpić według własnego gustu.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-13 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 50 % 24 g
252 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z oliwkami i suszonymi pomidorami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka C1. Mleko i jajka w ciągu 1-1, 5 godziny wyjąć z lodówki. Aby uzyskać bardziej udane ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową. Weź oliwę z oliwek, w której przechowywano suszone pomidory. Jeśli to nie wystarczy, dodaj dowolne inne. Natychmiast włącz rozgrzać piekarnik do 170 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę opłucz, Przytnij ogony i pokrój na kawałki o długości 5-6 cm. Aby zachować świeżą zieleń, zalać zimną wodą, pozostawić fasolę w durszlaku, aby nadmiar wody był szklany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, weź głęboką miskę. Umyj jajka mydłem i rozbij je do tej miski. Dodaj trochę soli i pieprzu. Ubijaj, aż utworzy się lekka piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko, masło i ubij, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz weź dużą miskę lub Zachowaj tę, jeśli zmieści się w niej ciasto po dodaniu nadzienia. Dodaj proszek do pieczenia, posiekaną bazylię i wymieszaj, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się na cieście i równomiernie się podniósł. Dodaj dużą połowę przesianej mąki i zagniataj ciasto. Konieczne jest przesianie, aby ciasto było bardziej przewiewne. Dodaj pozostałą mąkę, aż ciasto stanie się gęstą śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Pokrój pomidory w duże paski. Dodaj połowę sera, pomidory, większość oliwek i fasolę do ciasta. Zostaw trochę oliwek, fasoli i połowę sera. Przydadzą się później (krok 8).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pieczenia weź formę o wymiarach około 20x10 cm. Ułóż oliwki i fasolę na wierzchu, posyp serem. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Dokładny czas zależy od możliwości piekarnika.

do ciasta użyłam domowych jajek. Z tego powodu babeczka okazała się zbyt żółta. Nie przejmuj się, jeśli masz lżejsze ciasto niż na zdjęciu w przepisie.

ciasto należy podawać na ciepło lub na zimno.
jeśli przygotowałeś go wcześniej, możesz go przechowywać w lodówce przez kolejny dzień.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy