skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z oliwkami i suszonymi pomidorami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka C1. Mleko i jajka w ciągu 1-1, 5 godziny wyjąć z lodówki. Aby uzyskać bardziej udane ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową. Weź oliwę z oliwek, w której przechowywano suszone pomidory. Jeśli to nie wystarczy, dodaj dowolne inne. Natychmiast włącz rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Krok 2:
Fasolę opłucz, Przytnij ogony i pokrój na kawałki o długości 5-6 cm. Aby zachować świeżą zieleń, zalać zimną wodą, pozostawić fasolę w durszlaku, aby nadmiar wody był szklany.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, weź głęboką miskę. Umyj jajka mydłem i rozbij je do tej miski. Dodaj trochę soli i pieprzu. Ubijaj, aż utworzy się lekka piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.
Krok 4:
Dodaj mleko, masło i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Teraz weź dużą miskę lub Zachowaj tę, jeśli zmieści się w niej ciasto po dodaniu nadzienia. Dodaj proszek do pieczenia, posiekaną bazylię i wymieszaj, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się na cieście i równomiernie się podniósł. Dodaj dużą połowę przesianej mąki i zagniataj ciasto. Konieczne jest przesianie, aby ciasto było bardziej przewiewne. Dodaj pozostałą mąkę, aż ciasto stanie się gęstą śmietaną.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Pokrój pomidory w duże paski. Dodaj połowę sera, pomidory, większość oliwek i fasolę do ciasta. Zostaw trochę oliwek, fasoli i połowę sera. Przydadzą się później (krok 8).
Krok 7:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Do pieczenia weź formę o wymiarach około 20x10 cm. Ułóż oliwki i fasolę na wierzchu, posyp serem. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Dokładny czas zależy od możliwości piekarnika.
do ciasta użyłam domowych jajek. Z tego powodu babeczka okazała się zbyt żółta. Nie przejmuj się, jeśli masz lżejsze ciasto niż na zdjęciu w przepisie.
ciasto należy podawać na ciepło lub na zimno.
jeśli przygotowałeś go wcześniej, możesz go przechowywać w lodówce przez kolejny dzień.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g