skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki wskazane w przepisie.
Krok 2:
Umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy i nadmiar tłuszczu. Drobno pokrój mięso w kostkę.
Krok 3:
Posolić mięso.
Krok 4:
Pieprz.
Krok 5:
Wymieszaj i pozostaw do marynowania.
Krok 6:
Obierz ziemniaki. Umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.
Krok 8:
Teraz przygotuj ciasto. W pojemniku ubij 3 jajka, sól.
Krok 9:
Ubij jajka widelcem.
Krok 10:
Dodaj majonez, wymieszaj.
Krok 11:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj.
Krok 12:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą puszyste i przewiewne. Wymieszaj mąkę z sodą
Krok 13:
I proszek do pieczenia.
Krok 14:
Połącz suche i płynne składniki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Pod względem gęstości ciasto okazuje się mniej więcej jak naleśniki.
Krok 15:
Weź żaroodporną formę z wysokimi bokami. Lekko posmaruj go olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Wlej połowę ciasta i wygładź powierzchnię silikonową szpatułką.
Krok 16:
Ułóż połowę ziemniaków w jednej warstwie. Nie solę ziemniaków, ponieważ kurczak i ciasto są już dość słone.
Krok 17:
Ułóż mięso z kurczaka na wierzchu.
Krok 18:
Rozłóż półpierścienie cebuli w następnej warstwie.
Krok 19:
Na cebulę ułożyć pozostałe ziemniaki i polać drugą połową ciasta.
Krok 20:
Z wyprzedzeniem 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 50-60 minut. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, przebij je drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli wyjdzie suche, to gotowe.
Krok 21:
Wyjmij formę do pieczenia z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć. Pokrój na porcje i ułóż na talerzach. Udekoruj gałązkami świeżych ziół (koperek, pietruszka). Podawaj z marynowanymi lub świeżymi warzywami. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g