ciasto ziemniaczane z cebulą i filetem z kurczaka

bardzo smaczne, delikatne ciasto jest łatwe do zrobienia! Ciasta z galaretką znacznie upraszczają nasze życie. W końcu przygotowanie zajmuje około 10-15 minut, a piekarnik robi resztę! Ciasto galaretkowe z ziemniakami i kurczakiem jest jednym z moich ulubionych, ponieważ dostępne produkty sprawiają, że ciasto jest tak smaczne i satysfakcjonujące!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 45 % 15 g
166 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki wskazane w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy i nadmiar tłuszczu. Drobno pokrój mięso w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i pozostaw do marynowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki. Umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj ciasto. W pojemniku ubij 3 jajka, sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajka widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj majonez, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą puszyste i przewiewne. Wymieszaj mąkę z sodą

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I proszek do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz suche i płynne składniki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Pod względem gęstości ciasto okazuje się mniej więcej jak naleśniki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Weź żaroodporną formę z wysokimi bokami. Lekko posmaruj go olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Wlej połowę ciasta i wygładź powierzchnię silikonową szpatułką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż połowę ziemniaków w jednej warstwie. Nie solę ziemniaków, ponieważ kurczak i ciasto są już dość słone.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż mięso z kurczaka na wierzchu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż półpierścienie cebuli w następnej warstwie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na cebulę ułożyć pozostałe ziemniaki i polać drugą połową ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z wyprzedzeniem 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 50-60 minut. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, przebij je drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli wyjdzie suche, to gotowe.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wyjmij formę do pieczenia z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć. Pokrój na porcje i ułóż na talerzach. Udekoruj gałązkami świeżych ziół (koperek, pietruszka). Podawaj z marynowanymi lub świeżymi warzywami. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy