ciasto Gąbka do mycia naczyń

niesamowite ciasto, którym łowisz gości! Ciasto w postaci gąbki do mycia naczyń jest bardzo łatwe do zrobienia. Oprócz tego, że ten deser wygląda niesamowicie, jest również bardzo smaczny.Spróbuj gotować!
Elżbieta SenczynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 58 % 35 g
336 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do miski wysyłamy zmiękczone masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skórkę z 2 cytryn.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kilka jaj kurzych, cały czas dobrze mieszając masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj sok z cytryny i sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę pszenną do mieszanki. Dodaj proszek do pieczenia do mieszanki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Oddziel jedną trzecią ciasta do innego pojemnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zielony barwnik spożywczy do mniejszej części ciasta. Dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj Żółty barwnik spożywczy do większości ciasta. Dokładnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kwadratowy kształt (mój kształt to 26*26 cm) wyłożony pergaminem i włóż do niego żółte ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 35-40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyłóż Kwadratowy kształt pergaminem i włóż do niego zielone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 15-20 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy gotowe żółte ciasto z formy, smarujemy skondensowanym mlekiem. (Zamiast skondensowanego mleka można użyć dżemu, takiego jak morela).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmujemy gotowe zielone ciasto z formy, kładziemy je na żółtym cieście, lekko dociskamy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odetnij krawędzie (około 1 cm z każdej strony).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój na 2 równe części.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Bardzo cienko odcinamy górną warstwę, dzięki czemu uzyskujemy szorstką powierzchnię. Najwygodniej jest to zrobić nożem do chleba.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój na 6 równych części.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przenieś gotowe ciasta na talerz.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przygotuj jadalne mydło. Na talerzu wysyłamy białko jaja, 2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki soku z cytryny.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ubij mikserem, aż pojawi się piana.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Udekoruj ciasto pianką podczas serwowania. Ciasta są gotowe! Smacznego!

jeśli masz formę o wymiarach mniejszych niż ja (26 * 26 cm), zalecam zmniejszenie ilości składników. Możesz smarować żółte ciasto nie tylko skondensowanym mlekiem, możesz użyć dżemu (najlepiej nie jasnego), na przykład moreli. Ponadto, jeśli masz dwa identyczne kwadratowe kształty, upiecz oba ciasta jednocześnie, aby skrócić czas gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy