skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do miski wysyłamy zmiękczone masło.
Krok 2:
Następnie dodaj cukier.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj skórkę z 2 cytryn.
Krok 5:
Dodaj cukier waniliowy.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj kilka jaj kurzych, cały czas dobrze mieszając masę.
Krok 8:
Następnie dodaj sok z cytryny i sól.
Krok 9:
Przesiej mąkę pszenną do mieszanki. Dodaj proszek do pieczenia do mieszanki.
Krok 10:
Mieszaj, aż będzie gładka. Oddziel jedną trzecią ciasta do innego pojemnika.
Krok 11:
Dodaj zielony barwnik spożywczy do mniejszej części ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj Żółty barwnik spożywczy do większości ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Krok 13:
Kwadratowy kształt (mój kształt to 26*26 cm) wyłożony pergaminem i włóż do niego żółte ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 35-40 minut.
Krok 14:
Wyłóż Kwadratowy kształt pergaminem i włóż do niego zielone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 15-20 minut.
Krok 15:
Wyjmujemy gotowe żółte ciasto z formy, smarujemy skondensowanym mlekiem. (Zamiast skondensowanego mleka można użyć dżemu, takiego jak morela).
Krok 16:
Wyjmujemy gotowe zielone ciasto z formy, kładziemy je na żółtym cieście, lekko dociskamy.
Krok 17:
Odetnij krawędzie (około 1 cm z każdej strony).
Krok 18:
Pokrój na 2 równe części.
Krok 19:
Bardzo cienko odcinamy górną warstwę, dzięki czemu uzyskujemy szorstką powierzchnię. Najwygodniej jest to zrobić nożem do chleba.
Krok 20:
Pokrój na 6 równych części.
Krok 21:
Przenieś gotowe ciasta na talerz.
Krok 22:
Przygotuj jadalne mydło. Na talerzu wysyłamy białko jaja, 2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
Krok 23:
Ubij mikserem, aż pojawi się piana.
Krok 24:
Udekoruj ciasto pianką podczas serwowania. Ciasta są gotowe! Smacznego!
jeśli masz formę o wymiarach mniejszych niż ja (26 * 26 cm), zalecam zmniejszenie ilości składników. Możesz smarować żółte ciasto nie tylko skondensowanym mlekiem, możesz użyć dżemu (najlepiej nie jasnego), na przykład moreli. Ponadto, jeśli masz dwa identyczne kwadratowe kształty, upiecz oba ciasta jednocześnie, aby skrócić czas gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g