skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Aby przygotować pieczone mięso, lepiej wziąć filet z uda bez kości. Niech będzie to świeże mięso, wcześniej nie mrożone. Jeśli nie można wziąć świeżego mięsa, rozmrozić zamrożonego indyka, pozostawiając go na dolnej półce w lodówce. Biorę gotową musztardę w słoiku & quot; rosyjską & quot;, możesz samodzielnie przygotować musztardę w domu. Suche przyprawy do smaku, możesz wziąć na przykład gotowy zestaw przypraw do kurczaka.
Krok 2:
Przed pieczeniem mięsa należy je marynować. Dzięki marynowaniu stanie się bardziej aromatyczny i bardziej miękki. Filety z uda z indyka dobrze opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Włóż mięso do głębokiej miski (lepiej, jeśli jest z pokrywką). Wymieszaj musztardę i sól w osobnej misce, mieszając je równomiernie. Posmaruj indyka tą mieszanką ze wszystkich stron. Włóż marynowane mięso z indyka do lodówki na 2 godziny.
Krok 3:
Po dwóch godzinach (lub więcej, jak masz czas) przetrzyj mięso z indyka suchymi przyprawami, aby całkowicie pokryły całą powierzchnię fileta.
Krok 4:
Owinąć mięso z indyka folią, włożyć do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2 godziny. Jeśli chcesz, aby okazało się, że p jest małą opiekaną skórką, a następnie po określonym czasie otwórz folię i pozostaw mięso w piekarniku bez niej.
Krok 5:
Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, ostrożnie otwórz folię. Połóż mięso na półmisku i za pomocą ostrego noża pokrój na porcje. Takie mięso można podawać z różnymi dodatkami-makaronem, ziemniakami, ryżem. Po schłodzeniu indyk może być używany jako jeden ze składników sałatki, kanapek.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g