pieczony filet z indyka w folii jest soczysty i miękki

mięso z indyka gotowane w piekarniku nie jest bardziej miękkie! Aby urozmaicić zwykłe przepisy na gotowanie indyka, możesz upiec mięso w piekarniku w folii. Używając suchych aromatycznych przypraw i musztardy, otrzymasz bardzo soczyste aromatyczne mięso na obiad dla całej rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Aby przygotować pieczone mięso, lepiej wziąć filet z uda bez kości. Niech będzie to świeże mięso, wcześniej nie mrożone. Jeśli nie można wziąć świeżego mięsa, rozmrozić zamrożonego indyka, pozostawiając go na dolnej półce w lodówce. Biorę gotową musztardę w słoiku & quot; rosyjską & quot;, możesz samodzielnie przygotować musztardę w domu. Suche przyprawy do smaku, możesz wziąć na przykład gotowy zestaw przypraw do kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed pieczeniem mięsa należy je marynować. Dzięki marynowaniu stanie się bardziej aromatyczny i bardziej miękki. Filety z uda z indyka dobrze opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Włóż mięso do głębokiej miski (lepiej, jeśli jest z pokrywką). Wymieszaj musztardę i sól w osobnej misce, mieszając je równomiernie. Posmaruj indyka tą mieszanką ze wszystkich stron. Włóż marynowane mięso z indyka do lodówki na 2 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po dwóch godzinach (lub więcej, jak masz czas) przetrzyj mięso z indyka suchymi przyprawami, aby całkowicie pokryły całą powierzchnię fileta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owinąć mięso z indyka folią, włożyć do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2 godziny. Jeśli chcesz, aby okazało się, że p jest małą opiekaną skórką, a następnie po określonym czasie otwórz folię i pozostaw mięso w piekarniku bez niej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, ostrożnie otwórz folię. Połóż mięso na półmisku i za pomocą ostrego noża pokrój na porcje. Takie mięso można podawać z różnymi dodatkami-makaronem, ziemniakami, ryżem. Po schłodzeniu indyk może być używany jako jeden ze składników sałatki, kanapek.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy