skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować.
Krok 2:
W mleku o temperaturze pokojowej wymieszaj drożdże, sól i cukier. Dodaj olej roślinny.
Krok 3:
Porcjami dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto, które nie przylgnie do rąk.
Krok 4:
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 5:
W międzyczasie ugotuj ryż. ugotuj jajka.
Krok 6:
Sól ryż, drobno posiekaj jajka, wymieszaj.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego małe kółko.
Krok 8:
Połóż na nim nadzienie, ściśnij krawędzie, uformuj placek. Zrób to z resztą ciasta i nadzieniem.
Krok 9:
Połóż placki na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym szwem w dół. pozostaw na 30 zagnieceń w ciepłym miejscu, aby pasowały. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem gotowania posmaruj ubitym jajkiem(niekoniecznie).
Krok 10:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g