placki ryżowe drożdżowe pieczone z jajkiem

pyszne paszteciki jak babcia, smak dzieciństwa. Pyszne ciasta, a ciasto po prostu rozpływa się w ustach, nie pożałujesz.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 77 % 51 g
288 kcal
IG: 2 / 14 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W mleku o temperaturze pokojowej wymieszaj drożdże, sól i cukier. Dodaj olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Porcjami dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto, które nie przylgnie do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie ugotuj ryż. ugotuj jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól ryż, drobno posiekaj jajka, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego małe kółko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na nim nadzienie, ściśnij krawędzie, uformuj placek. Zrób to z resztą ciasta i nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż placki na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym szwem w dół. pozostaw na 30 zagnieceń w ciepłym miejscu, aby pasowały. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem gotowania posmaruj ubitym jajkiem(niekoniecznie).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy