shangi ziemniaczane na drożdżach maślanych ze śmietaną

pyszne, bujne shanezhki. Wieje od nich ciepło i przytulność! Shanezhki to zdrobnienie od słowa shangi-otwarte ciasta lub ciasta z pastą do smarowania. Wyglądają podobnie do serników, ale w przeciwieństwie do nich shangi bez silnego wgłębienia do nadzienia. Wypieki można również przygotować z przaśnego ciasta. Sycące!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 68 % 30 g
218 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Weź wysokiej jakości mąkę pszenną i masło. Od tego w dużej mierze zależy smak wypieków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj drożdże w misce, 1 łyżka.cukier. Wlej pół szklanki mleka. Powinien być ciepły (37-40 stopni), przyjemny w dotyku, a nie gorący, w przeciwnym razie drożdże umrą. Dodaj 1 łyżkę.mąka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie na jego powierzchni tworzy się Czapka z pianki drożdżowej. Jeśli tak się nie stanie, drożdże z jakiegoś powodu nie aktywowały się (wygasły lub umarły podczas przechowywania), weź inne, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto jest odpowiednie, w osobnym pojemniku ubij jajko z cukrem i mlekiem trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do osobnej miski, aby nasycić ją tlenem, a wypieki są puszyste. Wlej mieszankę jajeczną do mąki. Ilość mąki może być potrzebna mniej więcej niż wskazana, wszystko będzie zależeć od jej właściwości. Kiedy wyrabiasz ciasto, skup się na pożądanej konsystencji. Powinien być miękki, plastyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (przeczytaj instrukcje urządzenia). Jak stopić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego. Zainstaluj mniejszy pojemnik na górze. Włóż do niego posiekane masło. Pod wpływem wrzącej wody zacznie się topić. Gdy stanie się płynny, wyłącz ogrzewanie. Ostudzić i dodać masło do mąki. Wlej również ciasto do mieszanki mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę partiami, aby ciasto nie przykleiło się do dłoni i stało się elastyczne, posłuszne. Przykryj miskę ręcznikiem waflowym i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut, aby ciasto wyrosło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Obierz ziemniaki. Napełnij go zimną wodą w rondlu. Gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź. Dodaj kawałek masła, lekko ubite jajko i łyżkę kwaśnej śmietany. Rozgnieć tłuczkiem do puree. Nadzienie nie powinno być zbyt gęste, ale też nie płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powrót do testu. Ugniatamy go i dzielimy na 12 części tego samego rozmiaru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdą część na tortillę o grubości około 0,5 cm. (Chciałem więcej nadzienia, więc lekko wcisnąłem środek, chociaż w przypadku shanezhek nadzienie jest po prostu pokryte górną częścią ciasta).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nadzienie ziemniaczane.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj blachę do pieczenia lub wyłóż ją naoliwionym papierem do pieczenia. Ułóż półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia w piekarniku będą rosły. Odstaw na 15 minut na próbę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Posmaruj półfabrykaty lekko ubitym jajkiem. Piec przez około 15-20 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, ponieważ każdy piecze inaczej. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto będzie dobrze zrumienione, wyjmij blachę do pieczenia. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na zdjęciu widać, które shanezhki są w przekroju.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

podawaj rumiane shanezhki lepiej na ciepło, możesz z kwaśną śmietaną, warzywami, mlekiem lub herbatą.

jeśli chcesz, dodaj do nadzienia ziemniaczanego smażone grzyby i posiekane zioła do smaku.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy