skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Weź wysokiej jakości mąkę pszenną i masło. Od tego w dużej mierze zależy smak wypieków.
Krok 2:
Wymieszaj drożdże w misce, 1 łyżka.cukier. Wlej pół szklanki mleka. Powinien być ciepły (37-40 stopni), przyjemny w dotyku, a nie gorący, w przeciwnym razie drożdże umrą. Dodaj 1 łyżkę.mąka.
Krok 3:
Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie na jego powierzchni tworzy się Czapka z pianki drożdżowej. Jeśli tak się nie stanie, drożdże z jakiegoś powodu nie aktywowały się (wygasły lub umarły podczas przechowywania), weź inne, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
Krok 4:
Gdy ciasto jest odpowiednie, w osobnym pojemniku ubij jajko z cukrem i mlekiem trzepaczką.
Krok 5:
Przesiej mąkę do osobnej miski, aby nasycić ją tlenem, a wypieki są puszyste. Wlej mieszankę jajeczną do mąki. Ilość mąki może być potrzebna mniej więcej niż wskazana, wszystko będzie zależeć od jej właściwości. Kiedy wyrabiasz ciasto, skup się na pożądanej konsystencji. Powinien być miękki, plastyczny.
Krok 6:
Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (przeczytaj instrukcje urządzenia). Jak stopić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego. Zainstaluj mniejszy pojemnik na górze. Włóż do niego posiekane masło. Pod wpływem wrzącej wody zacznie się topić. Gdy stanie się płynny, wyłącz ogrzewanie. Ostudzić i dodać masło do mąki. Wlej również ciasto do mieszanki mąki.
Krok 7:
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę partiami, aby ciasto nie przykleiło się do dłoni i stało się elastyczne, posłuszne. Przykryj miskę ręcznikiem waflowym i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Obierz ziemniaki. Napełnij go zimną wodą w rondlu. Gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania sól.
Krok 9:
Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź. Dodaj kawałek masła, lekko ubite jajko i łyżkę kwaśnej śmietany. Rozgnieć tłuczkiem do puree. Nadzienie nie powinno być zbyt gęste, ale też nie płynne.
Krok 10:
Powrót do testu. Ugniatamy go i dzielimy na 12 części tego samego rozmiaru.
Krok 11:
Rozwałkuj każdą część na tortillę o grubości około 0,5 cm. (Chciałem więcej nadzienia, więc lekko wcisnąłem środek, chociaż w przypadku shanezhek nadzienie jest po prostu pokryte górną częścią ciasta).
Krok 12:
Rozłóż nadzienie ziemniaczane.
Krok 13:
Nasmaruj blachę do pieczenia lub wyłóż ją naoliwionym papierem do pieczenia. Ułóż półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia w piekarniku będą rosły. Odstaw na 15 minut na próbę.
Krok 14:
Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Posmaruj półfabrykaty lekko ubitym jajkiem. Piec przez około 15-20 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, ponieważ każdy piecze inaczej. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.
Krok 15:
Gdy ciasto będzie dobrze zrumienione, wyjmij blachę do pieczenia. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.
Krok 16:
Na zdjęciu widać, które shanezhki są w przekroju.
Krok 17:
Smacznego!
podawaj rumiane shanezhki lepiej na ciepło, możesz z kwaśną śmietaną, warzywami, mlekiem lub herbatą.
jeśli chcesz, dodaj do nadzienia ziemniaczanego smażone grzyby i posiekane zioła do smaku.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g