skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto miodowe na ciasta, przygotuj niezbędne składniki. Aby ciasta były miękkie, użyj dobrej jakości masła. Nie należy go zastępować margaryną lub pastą do smarowania.
Krok 2:
W głębokim rondlu rozpuść masło z miodem i lekko ostudź, aby masa nie była gorąca.
Krok 3:
Wymieszaj cukier z jajkiem osobno trzepaczką. Następnie wprowadź tę mieszaninę do ciepłego masła i miodu. Włóż garnek do ognia i zagotuj wszystko razem.
Krok 4:
Dodaj sodę do wrzącej masy, wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Masa zwiększy swoją objętość i pieni się. Tak powinno być-to reakcja sody z miodem. Tę masę należy schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Do schłodzonej masy miodowej dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Nie trzeba dodawać więcej niż określoną ilość mąki, w przeciwnym razie ciasto stanie się sztywne, a gotowy produkt będzie twardy. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Musi tam dotrzeć. I dopiero wtedy będzie można z nim pracować.
Krok 6:
Z arkusza (nieco mniejszego niż A4) papieru wytnij cyfrę 4.
Krok 7:
Podziel ciasto na 2-3 części i zwiń każdą w warstwę o grubości 0,4 - 0,6 mm i wytnij 4 według szablonu. Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 4-6 minut. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 8:
Aby przygotować nadzienie, weź schłodzoną ciężką śmietanę i cukier puder. Ale konfitura w nadzieniu może być używana dowolnie. Lub nie używać w ogóle. Dodam konfiturę z czarnej porzeczki.
Krok 9:
W przypadku kremu ubij śmietanę z cukrem pudrem w stabilny krem.
Krok 10:
Włóż krem do torby cukierniczej i po wykonaniu nacięcia rozprowadź krem na całej powierzchni ciasta. Następnie dodaj trochę konfitury.
Krok 11:
Więc złóż całe ciasto. Na wierzchu ciasta rozprowadź krem na całej powierzchni. Ciasto szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyło. W zamkniętym pojemniku cała wilgoć trafi do ciast, dzięki czemu będą dobrze nasączone.
Krok 12:
Wskaż środek czwórki czekoladą. Możesz po prostu wyciąć trójkątny kawałek czekolady lub narysować go rozpuszczoną czekoladą.
Krok 13:
Następnie udekoruj ciasto według własnych upodobań. Jako dekorację możesz użyć owoców, jagód lub słodyczy. Miłego poczęstunku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g