Ciasto Numer Cztery

bardzo piękne ciasto i niezapomniany smak. Takie ciasto może być wspaniałym prezentem dla każdej osoby. Możesz przygotować różne kombinacje liczb i zebrać dowolną liczbę. Dlatego takie ciasto osłodzi nie tylko przyjęcie dla dzieci, ale także dla dorosłych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 63 % 40 g
353 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto miodowe na ciasta, przygotuj niezbędne składniki. Aby ciasta były miękkie, użyj dobrej jakości masła. Nie należy go zastępować margaryną lub pastą do smarowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim rondlu rozpuść masło z miodem i lekko ostudź, aby masa nie była gorąca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj cukier z jajkiem osobno trzepaczką. Następnie wprowadź tę mieszaninę do ciepłego masła i miodu. Włóż garnek do ognia i zagotuj wszystko razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę do wrzącej masy, wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Masa zwiększy swoją objętość i pieni się. Tak powinno być-to reakcja sody z miodem. Tę masę należy schłodzić do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do schłodzonej masy miodowej dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Nie trzeba dodawać więcej niż określoną ilość mąki, w przeciwnym razie ciasto stanie się sztywne, a gotowy produkt będzie twardy. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Musi tam dotrzeć. I dopiero wtedy będzie można z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z arkusza (nieco mniejszego niż A4) papieru wytnij cyfrę 4.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 2-3 części i zwiń każdą w warstwę o grubości 0,4 - 0,6 mm i wytnij 4 według szablonu. Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 4-6 minut. Schłodzić gotowe ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować nadzienie, weź schłodzoną ciężką śmietanę i cukier puder. Ale konfitura w nadzieniu może być używana dowolnie. Lub nie używać w ogóle. Dodam konfiturę z czarnej porzeczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku kremu ubij śmietanę z cukrem pudrem w stabilny krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż krem do torby cukierniczej i po wykonaniu nacięcia rozprowadź krem na całej powierzchni ciasta. Następnie dodaj trochę konfitury.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Więc złóż całe ciasto. Na wierzchu ciasta rozprowadź krem na całej powierzchni. Ciasto szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyło. W zamkniętym pojemniku cała wilgoć trafi do ciast, dzięki czemu będą dobrze nasączone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wskaż środek czwórki czekoladą. Możesz po prostu wyciąć trójkątny kawałek czekolady lub narysować go rozpuszczoną czekoladą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie udekoruj ciasto według własnych upodobań. Jako dekorację możesz użyć owoców, jagód lub słodyczy. Miłego poczęstunku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g

Podobne przepisy