pieczeń wołowa według klasyki

to danie uzupełni i ozdobi Twój świąteczny stół.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 21 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
189 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Natrzyj mięso olejem, solą, przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i smaż wołowinę ze wszystkich stron, 2 minuty z każdej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż smażone mięso na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Czas gotowania zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Przygotowałem stopień wysmażenia "medium".

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij mięso z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Podawaj na gorąco lub na zimno, według własnego uznania. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy