skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W pojemniku włóż margarynę lub masło, granulowany cukier, cynamon, cukier waniliowy, rodzynki zmiażdżone w blenderze. Dokładnie wymieszaj mieszaninę (zmiel) przez 5 minut. Używam miksera.
Krok 2:
Dodaj, ciągle mieszając, mąkę owsianą, gorącą wodę podgrzaną do temperatury 70-90°C, z rozpuszczoną w niej solą. Mieszaj przez 2-4 minuty. Możesz dodać okruchy ciastek (nie więcej niż 5% masy mąki).
Krok 3:
Dodaj resztę wody, mąkę pszenną, sodę gaszoną i inne składniki. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, ale nie więcej niż 6 minut. Temperatura ciasta powinna wynosić 24-27°C, wilgotność 16-19%.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 9-11 mm, a następnie użyj okrągłego pojemnika o średnicy 38 mm, aby wyciąć koła. Piec 8-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180-240°C. Jestem leniwy, aby wyciąć okrągłe ciasteczka :)
sam zawsze modyfikuję przepis. Wkładam tylko połowę cukru, ale nie żałuję rodzynek.
melasa jest zbyt leniwa, aby szukać melasy, a dżem (zamiennik melasy) sprawia, że ciasteczka są zbyt kruche.
jeśli mąka jest najwyższej jakości (lepka), zmniejszam jej ilość na korzyść płatków owsianych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g