Gołąbki zapiekane w śmietanie z cebulą

nie zdradzaj słowami, jak pyszne! Gotuj i ciesz się! Delikatna mielona wołowina zawinięta w miękki liść kapusty i zapiekana w delikatnym sosie śmietanowo-cebulowym. Co może smakować lepiej?
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 32 % 7 g
154 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ryż gotujemy do połowy i wrzucamy do durszlaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj dwie główki cebuli i smaż na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Odstawiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź duży garnek (taki, aby kapusta do niego pasowała), włóż do niego kapustę, dodaj trochę (pół szklanki, nie więcej) wody, podpal i zagotuj. Następnie usuń górne twarde liście kapusty i włóż główkę kapusty z powrotem do rondla i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż woda się zagotuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mięso mielone i ryż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj smażoną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą noża oddziel duże liście kapusty. Odetnij twarde części liści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż trochę mielonego mięsa na krawędzi liścia kapusty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawijamy gołąbki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż gołąbki do żeliwnej patelni lub głębokiego dużego naczynia do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostałe 2 głowy cebuli pokroić w pierścienie i smażyć na oleju na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj drobno posiekany koperek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, dodaj wodę, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij gołąbki powstałym sosem. Formę z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 90 minut (do miękkości).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj gołąbki na gorąco z sosem śmietanowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy