skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: Masło o zawartości tłuszczu 82%, zimne. Mąka migdałowa i pszenna. Sól, cukier. Jeśli jajka są duże, możesz po prostu żółtko. Skórka pomarańczowa - opcjonalnie.
Krok 2:
Połącz mąkę, sól, cukier i zimne masło.
Krok 3:
Zmiel ręce na okruchy. Możesz miksować w misce z nożami.
Krok 4:
Dodaj skórkę (tylko jasną część, Biała będzie gorzka) i jajka (a raczej podłogę) i szybko zagniataj ciasto.
Krok 5:
Powinien być plastyczny, jednolity, nie lepki.
Krok 6:
Między dwoma arkuszami pergaminu lub matami teflonowymi rozwałkowuję ciasto na grubość 5 mm i do pożądanego rozmiaru.
Krok 7:
Rozmiar mojej formy wynosi 21 cm. Wyjmuję ciasto na 1 godzinę w lodówce, aby odpocząć i ostudzić.
Krok 8:
Następnie włóż schłodzone ciasto do formy, wyrównaj i włóż do lodówki, podczas gdy nadzienie będzie gotowe.
Krok 9:
Zbieram skrawki w bryłę, zawijam w torbę i wkładam do zamrażarki.
Krok 10:
Do nadzienia użyję malin i wiśni w równych proporcjach, ale możesz wziąć absolutnie dowolne jagody(wiśnie, czereśnie, maliny, jagody, porzeczki, jagody...) tak mrożone, jak i świeże. Jeśli zamrożone, jak w moich przypadkach, rzucam na sito, aby sok stos. Więcej skrobi kukurydzianej, cukru. Przyprawy - opcjonalnie. Mam: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir.
Krok 11:
Wszystko łączę, delikatnie mieszam...
Krok 12:
A nasze nadzienie jest gotowe.
Krok 13:
Rozłóż na schłodzonym cieście, wyrównaj.
Krok 14:
Na wierzchu wcieram zamrożoną grudkę ciasta na grubej tarce. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40-45 minut.
Krok 15:
Ale lepiej skup się na piekarniku i ładnej, złotej skórce. Pozwalam całkowicie ostygnąć, wyjmuję z formy.
Krok 16:
I możesz wezwać wszystkich na herbatę! Smacznego! W razie potrzeby ciasto można posypać cukrem pudrem!
Krok 17:
Delikatne, cienkie, chrupiące ciasto i dużo aromatycznego, jasnego, z lekką kwaskowatością nadzienia! Już całkiem lato! Szybko, prosto, smacznie! Miłego nastroju dla wszystkich!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g