ciasto z mrożonymi jagodami na mące migdałowej

pachnący, delikatny i bardzo nieskomplikowany!!!! Pyszne, jagodowe ciasto z jagodami. Cienkie, delikatne, kruche ciasto i dużo nadzienia z lekką kwaskowatością wiśni i malin. Proste, szybkie i bardzo smaczne! Już całkiem letni smak! Pachnące, delikatne i wcale nie skomplikowane!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 65 % 30 g
241 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: Masło o zawartości tłuszczu 82%, zimne. Mąka migdałowa i pszenna. Sól, cukier. Jeśli jajka są duże, możesz po prostu żółtko. Skórka pomarańczowa - opcjonalnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, sól, cukier i zimne masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel ręce na okruchy. Możesz miksować w misce z nożami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skórkę (tylko jasną część, Biała będzie gorzka) i jajka (a raczej podłogę) i szybko zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien być plastyczny, jednolity, nie lepki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Między dwoma arkuszami pergaminu lub matami teflonowymi rozwałkowuję ciasto na grubość 5 mm i do pożądanego rozmiaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozmiar mojej formy wynosi 21 cm. Wyjmuję ciasto na 1 godzinę w lodówce, aby odpocząć i ostudzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż schłodzone ciasto do formy, wyrównaj i włóż do lodówki, podczas gdy nadzienie będzie gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbieram skrawki w bryłę, zawijam w torbę i wkładam do zamrażarki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia użyję malin i wiśni w równych proporcjach, ale możesz wziąć absolutnie dowolne jagody(wiśnie, czereśnie, maliny, jagody, porzeczki, jagody...) tak mrożone, jak i świeże. Jeśli zamrożone, jak w moich przypadkach, rzucam na sito, aby sok stos. Więcej skrobi kukurydzianej, cukru. Przyprawy - opcjonalnie. Mam: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko łączę, delikatnie mieszam...

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A nasze nadzienie jest gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na schłodzonym cieście, wyrównaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu wcieram zamrożoną grudkę ciasta na grubej tarce. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40-45 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ale lepiej skup się na piekarniku i ładnej, złotej skórce. Pozwalam całkowicie ostygnąć, wyjmuję z formy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I możesz wezwać wszystkich na herbatę! Smacznego! W razie potrzeby ciasto można posypać cukrem pudrem!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Delikatne, cienkie, chrupiące ciasto i dużo aromatycznego, jasnego, z lekką kwaskowatością nadzienia! Już całkiem lato! Szybko, prosto, smacznie! Miłego nastroju dla wszystkich!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy