krakersy na mące z wodą i nasionami lnu
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż mąkę, proszek do pieczenia, nasiona lnu do miski. W szklance wymieszaj wodę, cukier, sól i olej roślinny. Dla miłośników słonej soli można włożyć 1 łyżeczkę. wszystko łączymy i zagniatamy ciasne ciasto
Krok 2:
Głównym sekretem jest to, że musisz wyrabiać ciasto nie dłużej niż 5 minut. Przy długim ugniataniu krakersy będą twarde i gęste. Przykryj bułkę miską i pozostaw na 15 minut
Krok 3:
Rozwałkuj o grubości 2 mm. bardzo wygodnie jest rozwałkować na silikonowej macie, a na niej upiec. Jeśli nie ma maty, możesz na papierze do pieczenia, wygodniej będzie przenieść cienkie półfabrykaty na blachę do pieczenia
Krok 4:
Kroimy dowolnie, nakłuwamy widelcem
Krok 5:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 gr 10 min.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g