krakersy na mące z wodą i nasionami lnu

pyszna przekąska i substytut chleba dla zdrowego odżywiania! Zdrowe, lekkie i smaczne. Delikatne, kruche i chrupiące. Przygotowanie jest szybkie i proste. Z krakersów robi się kanapki i kanapki, dodaje się je do sałatek i deserów. Przygotuj chude i maślane, słone i słodkie, dodaj nasiona i zioła, połącz różne rodzaje mąki. Fantazjuj i baw się dobrze!
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 57 % 36 g
347 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż mąkę, proszek do pieczenia, nasiona lnu do miski. W szklance wymieszaj wodę, cukier, sól i olej roślinny. Dla miłośników słonej soli można włożyć 1 łyżeczkę. wszystko łączymy i zagniatamy ciasne ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Głównym sekretem jest to, że musisz wyrabiać ciasto nie dłużej niż 5 minut. Przy długim ugniataniu krakersy będą twarde i gęste. Przykryj bułkę miską i pozostaw na 15 minut

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj o grubości 2 mm. bardzo wygodnie jest rozwałkować na silikonowej macie, a na niej upiec. Jeśli nie ma maty, możesz na papierze do pieczenia, wygodniej będzie przenieść cienkie półfabrykaty na blachę do pieczenia

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kroimy dowolnie, nakłuwamy widelcem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 gr 10 min.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy