skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Cukier zetrzyj z jajkami (białko 1 jajka zarezerwuj na lukier). Dodaj miód i wymieszaj.
Krok 3:
Wlej olej roślinny i ciepły kefir, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i razem z sodą Dodaj do masy.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Mąka jest bardzo różna, więc w razie potrzeby przesiej i dodaj więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie. Musimy osiągnąć taką konsystencję, aby ciasto nie było zbyt gęste (w przeciwnym razie pierniki okażą się twarde), ale jednocześnie zebrało się w kulkę, jak na zdjęciu.
Krok 6:
Stół posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość palca (1 cm – 1,5 cm).
Krok 7:
Za pomocą szklanki Wytnij przyszłe pierniki z ciasta lub użyj foremek.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Połóż pierniki i piecz je w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 9:
W międzyczasie przygotuj lukier. Ubij białko, stopniowo dodawaj cukier puder.
Krok 10:
Po 30 minutach wyjmij pierniki, przykryj je lukrem, a następnie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.
Krok 11:
Włóż gotowe pierniki do ostygnięcia. Smacznego.
w Rosji pierwsze pierniki pojawiły się około IX wieku i miały nazwę – chleb miodowy, przygotowywano go z mąki żytniej, dodawano miód i sok jagodowy. Aby pierniki miały żółtawy kolor, ciasto zabarwiono spalonym cukrem. A na Syberii popularne są małe różowe pierniki, do których ciasta dodaje się suszone mielone jagody żurawiny lub maliny.
do piernika można dodać rozgniecione orzechy włoskie, rodzynki i zabarwić ciasto kakao. Możesz również pokryć pierniki polewą czekoladową. Aby urozmaicić smak, dodaj sok z cytryny lub krople mięty do lukru. Ogólnie rzecz biorąc, jak szaleje Twoja wyobraźnia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g