pierniki glazurowane miodem i kefirem

Prosty i niedrogi przepis-zachwyć swoją rodzinę pysznością! Pierniki to od dawna znany przysmak w Rosji. Przygotowywano je na święta, nie tylko jako ucztę, ale także jako prezent na imieniny, na ceremonię ślubną, a także do ozdabiania choinek. Pierniki są różne-formowane, drukowane i wycinane. Zróbmy domowe pierniki na kefirze.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 7 % 5 g
węglowodany 85 % 60 g
309 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukier zetrzyj z jajkami (białko 1 jajka zarezerwuj na lukier). Dodaj miód i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny i ciepły kefir, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i razem z sodą Dodaj do masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto. Mąka jest bardzo różna, więc w razie potrzeby przesiej i dodaj więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie. Musimy osiągnąć taką konsystencję, aby ciasto nie było zbyt gęste (w przeciwnym razie pierniki okażą się twarde), ale jednocześnie zebrało się w kulkę, jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stół posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość palca (1 cm – 1,5 cm).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą szklanki Wytnij przyszłe pierniki z ciasta lub użyj foremek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Połóż pierniki i piecz je w 180 stopniach przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie przygotuj lukier. Ubij białko, stopniowo dodawaj cukier puder.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 30 minutach wyjmij pierniki, przykryj je lukrem, a następnie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż gotowe pierniki do ostygnięcia. Smacznego.

w Rosji pierwsze pierniki pojawiły się około IX wieku i miały nazwę – chleb miodowy, przygotowywano go z mąki żytniej, dodawano miód i sok jagodowy. Aby pierniki miały żółtawy kolor, ciasto zabarwiono spalonym cukrem. A na Syberii popularne są małe różowe pierniki, do których ciasta dodaje się suszone mielone jagody żurawiny lub maliny.

do piernika można dodać rozgniecione orzechy włoskie, rodzynki i zabarwić ciasto kakao. Możesz również pokryć pierniki polewą czekoladową. Aby urozmaicić smak, dodaj sok z cytryny lub krople mięty do lukru. Ogólnie rzecz biorąc, jak szaleje Twoja wyobraźnia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy